Днес се навършват две години от както Кабул бе завзет

...
Днес се навършват две години от както Кабул бе завзет
Коментари Харесай

След две години власт на талибаните, афганистанските жени останаха без права и свободи

Днес се навършват две години от както Кабул бе завзет от талибаните. Тез поеха надзор над Афганистан на фона на отдръпването на Съединени американски щати от страната след близо 20 години борби.
Талибаните, които не са приети от множеството страни по света, оповестиха този ден за народен празник. Денят е „ цялостен с чест и горделивост за афганистанците “ съобщи заместник-говорителят на талибаните Билал Карими пред CNN.

„ Афганистан беше освободен от окупация. Афганистанците съумяха да си възвърнат страната, свободата, държавното управление и волята. Единственият метод за решение на казуса е разбирането и разговорът. Натискът и силата не са разумни, ” добави той.

Но празнуването е последното нещо, което доста афганистански дами желаят да създадат, защото животът им под талибанското ръководство става все по-репресивен и жесток.
И нещата могат единствено да се влошат, предизвестяват деятелите. Намаляването на задграничната помощ значи, че милиони афганистанци се борят със сушата, глада и заболяванията.

„ Вече няма такова нещо като независимост на дамите “ споделя Махбуба Серай, афганистанска активистка за правата на дамите и номинирана за Нобелова премия за мир за 2023 година
„ Жените в Афганистан постепенно се заличават от обществото, от живота, от всичко – техните отзиви, гласовете им, мислите им. “

Радикална ислямистка група на талибаните управляваше Афганистан през 90-те години. Когато поеха властта през 2021 година, в началото се показаха като по-умерена версия на предходното си аз. Дори обещаваха, че дамите ще могат да продължат образованието си до университета.

Но от този момент тези обещания не са спазени и вместо това, бяха затворени всички междинни учебни заведения за девойки. Наложена бе възбрана на дамите да посещават университет, да работят в Неправителствени организации, в това число Организацията на обединените народи. Ограничено бе пътуването им без мъжки шаперон. Забранено бе да посещават публични пространства като паркове и фитнес зали.

Жените към този момент не могат да работят в множеството браншове. А предишния месец бяха затворени всички салони за хубост в цялата страна. В тази промишленост бяха заети почти 60 000 дами. Ограниченията и икономическите компликации доведоха до повишаване на случаите на домашно принуждение и насилствения брак на девойки.

След завладяването на талибаните, Съединени американски щати и техните съдружници замразиха Щатски долар 7 милиарда от задграничните запаси на страната и да прекъсне интернационалното финансиране. Този ход осакати стопанската система, която към този момент е мощно подвластна от помощта. Милиони афганистанци са без работа, държавните чиновници остават без възнаграждение, а цената на храните и медикаментите нараства бързо.

Повече от 1,6 милиона афганистанци са избягали от страната от 2021 година насам, съгласно Организация на обединените нации. Дори тези бежанци са изправени пред нестабилно бъдеще. Много от тях към момента са в очакване да бъдат признати в Съединени американски щати и други западни страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР