Днес се навършват 8 години от потъването на корабчето Илинден

...
Днес се навършват 8 години от потъването на корабчето Илинден
Коментари Харесай

Навършват се 8 години от трагедията в Охридското езеро

Днес се навършват 8 години от потъването на корабчето " Илинден " в Охридското езеро. Трагедията се случи на 5 септември 2009 година По време на случая в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира " Свети Наум " и потъна за минути на 200 метра от брега, напомня БГНЕС.

В началото на месец април 2012 година Апелативният съд в Битоля удостовери неоправдателните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро транспортен съд " Илинден ". На 5 юли 2011 година Основният съд в Охрид призна за отговорни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският жител Баич, дал документ за годността на плавателния съд, бяха наказани на по една година затвор. Съдът счете, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и безгрижно сметнал, че няма заплаха като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше наказан и Баич.

Две седмици след трагичния случай корабът " Илинден " бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската компания " Дубина " в продължение на два часа изпомпваха водата от него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР