Днес се навършват 33 години от създаването на най-старата дясна

...
Днес се навършват 33 години от създаването на най-старата дясна
Коментари Харесай

СДС на 33: Синята партия остава символ на демократична промяна

Днес се навършват 33 години от основаването на най-старата дясна партия - Съюза на демократичните сили. В историята синята партия остава знак на огромната смяна в българския преход и на прекосяването от тоталитаризъм към народна власт.

Коалицията „ Съюз на демократичните сили “ е основана на 7 декември 1989 година Учредители са 10 организации, измежду които „ Клуб за поддръжка на гласността и преустройството “, „ Екогласност “, „ Независимо студентско сдружение “, КТ „ Подкрепа “.

Съюз на демократичните сили се управлява от Координационен съвет, за чийто пръв ръководител е определен Жельо Желев. От януари до март 1990 година Съюз на демократичните сили взе участие в „ Кръглата маса “ като конкурент на Българска социалистическа партия.

Следват мигове на възторг и екстаз. Едва ли има съвременник на прехода, който да не помни огромния протест на Съюз на демократичните сили на Орлов мост през юни 1990 година. Съюз на демократичните сили печели изборите през 1991 година и основава първото си държавно управление, отпред с Филип Димитров.

През 1995 година водач на Съюз на демократичните сили става Иван Костов. През 1997 година ръководената от Съюз на демократичните сили коалиция ОДС печели изборите и основава държавно управление, което има цялостен мандат.

След 2001 година настъпват процеси на разединение в Съюз на демократичните сили. От него се отделят „ Демократи за мощна България “ и „ Съюз на свободните демократи “. Сменят се осем разнообразни ръководители, измежду които Надежда Михайлова, Мартин Димитров, Божидар Лукарски, Петър Стоянов.

33 години, обединението ГЕРБ-СДС внесе за корекция в Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен бе импортирано за разглеждане в Народното събрание. Сред вносителите са някогашните външни министри Даниел Митов и Екатерина Захариева, Делян Добрев и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Мотивите им са, че 33 години след рухването на комунистическия режим процесът на декомунизация още не е завършил.

Вносителите прелагат административните здания, учебни заведения и университети, културни институции и други публични здания да са задължени да имат табела с надпис „ Комунистическият режим и активността на Българска комунистическа партия в България са оповестени за незаконни “. Ако такава липсва, ръководителите на институциите ще бъдат глобявани с една брутна месечна заплата.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР