Днес се навършват 23 години от смъртта на Федерико Фелини.

...
Днес се навършват 23 години от смъртта на Федерико Фелини.
Коментари Харесай

Безсмъртният Федерико Фелини в света около нас

Днес се навършват 23 години от гибелта на Федерико Фелини. И в случай че другите велики режисьори в киното са оставили своята диря основно в учебниците и филмовите каталози с класика, то Фелини си остава безусловно настоящ и представен непрестанно в света към нас. Дори в случай че в никакъв случай не сте гледали нито един от филмите му, сигурно сте виждали подиуми от тях във видеоклипове, филми и фешън ревюта. Както споделя Тим Бъртън, в творчеството на Фелини има нещо прелестно, което ти се желае да задържиш в сърцето си, с цел да ти дава сили да продължиш напред.

Ето част от препратките към творчеството на безсмъртния италианец през последните години.

 

В музиката

Ако Фелини беше жив, несъмнено щеше да снима видеоклипове. Филмите му толкоз припомнят със стила си музикални клипове, че служат за ентусиазъм на доста паметни реализатори. R.E.M. употребяват за ентусиазъм за клипа на Everybody Hurts началото на кино лентата " 8 ½ ", сцената със съня, а Лейди Гага за клипа си Paparazzi се обръща към кино лентата " Сладък живот ". Клипът на Hurts към песента Wonderful Life също пресъздава атмосферата на " Сладък живот ", а основният воин е копие на Гуидо – героят на Марчело Мастрояни.



 

В модата

Фелини постоянно е бил обожател на красиво облечените дами и някои облици от филмите му са останали вечно паметни – задоволителна е единствено Анита Екберг от " Сладък живот ". Неслучайно дизайнерите се въодушевяват от филмите му към този момент десетилетия наред. Жан Пол Готие посвещава цяла сбирка на кино лентата " Клоуните " ; Фелини е ентусиазъм за сбирката часовници Chopard, наречена La Strada; режисьорът е подстрекател и на сбирката на Миу Миу от 2009 година и тази на Долче и Габана за сезона eсен-зима 1998/99, отдадена напълно на кино лентата " Нощите на Кабирия ".



 

В киното

" Вълшебни, лирични, удивителни и изобретателни " – по този начин назовава филмите на Фелини един огромен негов обожател и почитател, Дейвид Линч. В доста от филмите му има директни препратки към настроенията и цветовете от лентите на Фелини. Същото прави и Тим Бъртън, който в " Голямата риба " употребява цели цитати и безусловно заимства подиуми от " 8 ½ ".

Познатият на всички танц на Ума Търман и Джон Траволта от кино лентата " Криминале " е в действителност интерпретация на Тарантино на идентична сцена от " 8 ½ ".



И в случай че в този момент към този момент се изкушавате да гледате най-малко един от филмите на Фелини, сигурно няма да съжалявате, тъй като хубостта им не е помръкнала с годините.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР