Днес се навършват 20 години от Кървавата Коледа“ - атентата,

...
Днес се навършват 20 години от Кървавата Коледа“ - атентата,
Коментари Харесай

20 години от атентата в Кербала, отнел живота на петима наши военни

Днес се навършват 20 години от " Кървавата Коледа “ - атентата, при който умират петима български военни в иракския град Кербала, където български военни са настанени в база „ Индия “ като част от Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак след войната там.

На 27-ми декември 2003-та година базата е  атакувана от камион-цистерна, напомня БНР. Той пробива загражденията и се взривява. Загиват петима военни. Анализите за случая са оповестени едвам през 2014-та година и установяват недостатъци в връзката с командването от Полша, не до такава степен високата сигурност въз основата и незадоволителната разследваща информация за терористичните групировки по това време.

При офанзивата починаха петима български военни - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

20 години след нещастието, министърът на защитата по време на случая Николай Свинаров споделя, че една от значимите поучения е съществуването на нова техника за армията:

" Виждате с каква техника сме били в Кербала. Сега не е доста по-различна. Дай, Боже, в действителност да получим нужното финансиране ".

За схващане за защитата прикани и полковник Тодор Даков. Сега пълководец на трена група Специални сили, а през  2003-та година – пълководец на взвод в Кербала:

" Армията има потребност страната да стои зад нея и да я поддържа по всякакъв начин ".

В Карлово министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие във боен обред – панихида пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм.

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще отдадат почести и ще поднесат венци и цветя. В Русе ще се организира възпоменателна гала и панихида пред гроба на офицерски претендент Антон Петров.

Българската войска губи общо 13 военнослужещи по време на присъединяване на България в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от 2003 до 2008 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР