Днес се навършват 16 години от терористичния акт в Съединените

...
Днес се навършват 16 години от терористичния акт в Съединените
Коментари Харесай

16 години след 11.09.2001 г. много американци смятат, че правителството крие истината за бруталната атака в сърцето на САЩ

Днес се навършват 16 години от терористичния акт в Съединените американски щати, при който починаха близо 3 хиляди души. Във съдбовния ден 19 похитители отвлякоха 4 пътнически самолета и ги насочиха към два от знаците на Ню Йорк – кулите на Световния търговски център, както и към Пентагона и евентуално към Белия дом или Капитолия, напомня Канал 3.

Възпоменателните събития с присъединяване на фамилиите на жертвите, спасителите и героите от тези трагични събития ще се проведат в националния мемориал, който бе открит за 10-ата годишнина от най-голямата терористична офанзива в историята на света.

Във съдбовната заран на 11 септември 2001 година аероплан се вряза в една от кулите близнаци на Световния търговски център в Манхатън, Ню Йорк. 15 минути по-късно последва втора самолетна офанзива против южната кула. Събитията се развиваха онлайн по телевизионните канали. Трети аероплан се вряза в постройката на Пентагона във Вашингтон. Четвърта машина не съумя да доближи задачата си с помощта на намесата на пасажерите, влезнали в битка с похитителите и се разруши в щата Пенсилвания.

Светът беше в потрес. Атентатите преди 16 години белязаха преломен миг в историята освен на Съединените щати, само че и на целия свят. Поведената битка против тероризма се трансформира в съществена тематика на политическата сцена. Освен показаната от управляващите версия, се появиха и доста „ тайни “ теории.

Според изследвания на CNN и New York Times 5 години след атентата над половината американци считат, че държавното управление крие истината от обществеността и околните на жертвите. Независимо от подозренията, 11 септември е евентуално „ най-болезнената рана в американската история “.

Как се промени светът след 11 септември 2001 година и по-сигурен ли е той през днешния ден - в коментара на арабиста Владимир Чуков:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР