Днес се навършват 11 години от голямото земетресение, което разлюля

...
Днес се навършват 11 години от голямото земетресение, което разлюля
Коментари Харесай

Перник си спомня за силното земетресение

Днес се навършват 11 години от огромното земетресение, което разклати Перник измежду нощ. Въпреки забележителните материални вреди, огромният трус 6 по Рихтер и последвалите го земетресения не взеха нито една човешка жертва.

Перничани всяка година вършат водосвет за здраве на тази дата – 22 май. Днес в храм „ Сухопътни войски. Иван Рилски “ също се бъде отслужен обичаен молебен и водосвет за здраве и благополучие във връзка годишнината от земетресението в Перник през 2012 година.

На 22 май в 3.00 часа българско време е записано

земетресение с епицентър на 24 км в югозападна посока от София, което е усетено на територията на цялата страна.

По данни на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на Българска академия на науките земетресението е с магнитуд към 5,8 по скалата на Рихтер и е с дълбочина 10 км в земната кора.

В полусънно положение и извънредно уплашени перничани напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Чуваше се бумтене отдолу под земните глъбини, което усилваше суматохата. Много поданици на града напуснаха жилищата си и отпътуваха за околните села, хора спяха в колите дни наред.

Земетресението унищожи доста домове и съвсем всички комини в покрайнините. Хора останаха на палатки, а по-късно продължиха да живеят във фургони, защото жилищата им бяха разрушени.

Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от знаците на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа, писа Българска телеграфна агенция тогава:

Перник, 22 май 2012 16:19 ч.:
Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от знаците на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа.
Минната дирекция, която е оповестена за монумент на културата, е издигната през 1932 година. Извисяващата се от този момент часовникова кула дълги години господства като височина над целия град. Монтираният на кулата часовников механизъм " Бреге " е обвързван с още 30 по-малки стенни часовници в постройката.
Жителите на Перник не престават всеобщо да напущат града, макар че очевидно напрежение няма. Мнозина ще прекарат идващата нощ в близките села. Някои към този момент са вдигнали палатки пред домовете си. Част от жителите на града, чиито домове са мощно наранени от труса, ще бъдат настанени краткотрайно в общинската болница. Създадена е организация при нужда заболели жители да бъдат трансферирани към столични клиники.
Проверяват се на място вредите в околните до Перник села. От с. Витановци е получен сигнал за 10 полусрутени къщи, съществени провали има и в с. Дивотино. Уточняват се вредите и в гр. Батановци и в с. Мещица. В 16.00 ч. стартира следващото съвещание на Кризисния щаб.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР