Днес се навършват 100 години от смъртта на патриарха на

...
Днес се навършват 100 години от смъртта на патриарха на
Коментари Харесай

100 от кончината на Иван Вазов


Днес се навършват 100 години от гибелта на патриарха на българската литература Иван Вазов. В чест на патрона си Народният спектакъл „ ИванВазов “ ще връчи през днешния ден втората годишна премия за нравствен принос на името на създателя.

Ще има и поклонение на гроба на Вазов в градинката зад църквата „ Св. София “. В наличието на роднини на писателя, представители на държавни, научни и културни институции в страната ще има рецитал на стихотворения, които ще извърши артистът Георги Златарев.

След поредност от начинания, свързани с годишнината от гибелта на Вазов, довечера от 20 часа ще бъде формалното връчване на годишната премия на името на писателя, учредена от Народния спектакъл и фондация „ Основа-та “. Водещ на церемонията ще е артистът Дарин Ангелов, оповестява БНР.

След това феновете ще видят фрагмент от премиерния театър на режисьора Диана Добрева „ Народът на Вазов “ от Александър Секулов с присъединяване на Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Параскева Джукелова.

В ролята на Вазов влиза Юлиан Вергов.

Самият театър ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голямата сцена. А довечера в границите на церемонията по връчването на годишната премия ще има и концерт със особено присъединяване на Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
`); break case width /* Duma.bg - In Content - 728x
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР