Днес се навършват 10 години от смъртта на един от

...
Днес се навършват 10 години от смъртта на един от
Коментари Харесай

Тодор Колев: Никоя жена не бива да чува, че друга е била по-обичана от нея


Днес се навършват 10 години от гибелта на един от най-обичаните български артисти – Тодор Колев.

Несъмнено артистичен, притежаващ гения да усмихва и радва публиката, както с актьорската си игра, по този начин и с музикалните си заложби.

Тодор Колев е роден на 26-и август 1939 година в Шумен. Още от ранна детска възраст той стартира да се занимава с музика като се учи да свири на цигулка, а по-късно и на други принадлежности. Преди да бъде признат във ВИТИЗ и да заживее в София, бъдещият известен артист свири по заведения на акордеон, саксофон и китара.



Когато кандидатства във ВИТИЗ, демонстрира присъщата си артистичност и възприятие за комизъм като обува високи токове и преправя гласа си, тъй като по това време приемали единствено високи мъже с дебели гласове. Тодор Колев приключва висшето си обучение през 1965 година, а след няколко години се връща във ВИТИЗ като учител и води личен клас. Сред учениците му са Стефан Вълдобрев, Чочо Попйорданов и Мариус Куркински. Знаменитият артист играе интензивно до края на дните си, работи в доста театри в цяла България (София, Шумен, Смолян, Пловдив) и взе участие в именитите филми „ Опасен сексапил “, „ Козият рог “, „ Двойникът “, „ Господин за един ден “ и „ Цар и военачалник “. Легендарният актьор играе в сериали и взе участие в доста телевизионни излъчвания.

За няколко години Тодор Колев се занимава и с политика като народен представител във Великото национално заседание и за известно време е културен аташе в посолството на Република България в Канада.

Актьорът има три брака зад тила си, както и доста любовни забежки. Той споделя, че най-големите любови в живота му са съученичката му Мария и първата му брачна половинка Адриана.

Обичаният български артист е притежател на доста оценки и награди. Тодор Колев умира на 15-и февруари 2013 година след тежко боледуване от рак на белите дробове.

Да си напомним някои от паметните му цитати:



" Ако си кажете " О, Господи, какъв брой тъпо, че свършва ", тогава сте създали нещо. "

" Икономията е майка на мизерията. "

" Никоя жена не трябва да чува, че в миналото друга жена е била повече обичана от нея. Принцип. "

" Знаете ли защо трябваше да ми дадат премия? За това, че устоях да пребивавам в тази страна - с моите благоприятни условия, с моя гений, с моето мислене, с моя светоглед. Дълбоко се укорявам, че не съм намерил геройство и темперамент преди време да емигрирам. "

" Кокошка отвред може да дохвъри, яйцето не може. "
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР