Днес се чества едно събитие в живота на Цариградската църква

...
Днес се чества едно събитие в живота на Цариградската църква
Коментари Харесай

Честваме намирането на мощите на няколко мъченици

Днес се празнува едно събитие в живота на Цариградската черква - намирането на свети мощи на няколко мъченици. Това се случило по времето на Цариградския патриарх Тома (607-610 г.). От доста жития се знае, че по време на гоненията срещу християнството вярващите с заплаха за живота си прибирали телата на мъчениците и благоговейно ги погребвали в скрити места, написа Българска телеграфна агенция.

Така при започване на VII век край стените на Цариград при портата, известна като Портата на Евгений, били открити в земята свещените остатъци на свети мъченици. Християни, отпред със свещеници, незабавно ги събрали с страхопочитание и положили в близкия храм. Вярващите почнали да им се покланят и скоро били засвидетелствани изцерения от разнообразни заболявания.

След известно време посредством признание от Бог на Николай Калиграф било разкрито, че измежду свещените мощи били и останките на апостолските сътрудници Андроник и Юния (паметта им се празнува на 17 май). За тях загатва свети деятел Павел в края на Посланието до римляни: " Поздравете Андроник и Юния, мои сродници и съзатворници, които са чутовни сред апостолите и които още преди мене повярваха в Христа ". Затова през ХII век император Андроник I Комник построил храм в чест на мъчениците на мястото, където били открити мощите им.

Преподобният Варадат бил родом от град Антиохия, Сирия, и живял в първата половина на V век. На млади години избрал да се подвизава като аскет в планината край Антиохия и станал прочут свещеник. А когато Антиохийският архиепископ Теодот научил за огромните му добродетели, го поканил да оказва помощ в просветната активност на църквата при продължаващите разногласия с арианите. Варадат години наред със своя свят живот и мъдри слова давал образец и вдъхвал сили у православните християни. Упокоил се в мир в средата на V век.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР