Днес Съветът на министрите официално подкрепи плановете на Комисията за

...
Днес Съветът на министрите официално подкрепи плановете на Комисията за
Коментари Харесай

Държавите членки дават зелена светлина за купуването на суперкомпютри за €1 млрд.


Днес Съветът на министрите публично поддържа проектите на Комисията за взаимни вложения с страните членки в построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри на международно ниво.

„ Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще подтиква — посредством системата на публичните поръчки, построяването на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни благодарение на суперкомпютри в Европа. Чрез своите експертни центрове то ще обезпечи по-големи благоприятни условия на европейските университетски среди, индустрия, дребни и междинни предприятия и обществена администрация, като им даде достъп до необятен набор от запаси, услуги и принадлежности за възстановяване на техните умения в региона на цифровите технологии и нововъведенията. “, заяви комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел по мотив решението.

Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни. Те носят изгоди на обществото в доста области — от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността. Днес Съветът прие Регламент за основаване на взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) — новосъздадена правно-организационна и финансираща конструкция, която ще сплоти запаси от 25 европейски страни, построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации и данни и оказва поддръжка за научни проучвания и нововъведения в тази област с присъединяване на учени, предприятия и индустрията. Тази конструкция ще обезпечи на обществените и частните консуматори от Европа по-добър достъп до суперкомпютри — основен фактор за поощряване на конкурентоспособността и нововъведенията.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР