Днес само няколко секунди преди 17 часá местно време (11

...
Днес само няколко секунди преди 17 часá местно време (11
Коментари Харесай

Р.Главчева, експерт-сеизмолог:Силно земетресение без щети край Източна Япония

Днес единствено няколко секунди преди 17 часá локално време (11 ч. у нас) край Япония е записано земетресение с магнитуд 6.0, без риск от цунами. Относно магнитудната оценка има цялостно съвпадане сред Японската метеорологична организация, Европейския център и Американската геоложка работа. Епицентърът на земетресението е на 250 км източно от най-големия японски остров Хоншу, в акваторията на Тихия океан. Земетресението е плитко – с дълбочина едвам 10 км. Поради неголямата отделена сила, дребната дълбочина на източника и отдалечеността му от най-близката суша, земетресението е усетено едва. Съществува информация за единични чувства от IV степен по 12-степенната канара и навсякъде влияние с активност от III и II степен по източните брегове на остров Хоншу и юга и изтока на остров Хокайдо. Във Фукушима (310 км от епицентъра) оптималната активност е от III степен, с сходна мощ е въздействието в Сендай (280 км от епицентъра) -главен град на префектура Мияги и втори по величина в Япония, в столицата Токио (420-430 км от епицентъра) – от II степен. Сътресения са усетени на дистанции до 650 км север-северозападно от епицентъра в Сапоро.
Земетресението през днешния ден е в регион на Японския трап. Там затъването на тихоокеанската тектонска плоча в мантията към запад е прекомерно интензивно – скорост от близо 10 сантиметра в годината. Новият епицентър е на 165 км в изток-югоизточна посока от епицентъра на съдбовното за Фукушима земетресение на 11 март 2011 година и на 180-190 км южно от епицентъра на земетресение с магнитуд 8.4, станало на 3 март 1933 година Спомняме си за опустошенията, нанесени през 2011, за цунамните офанзиви и наводнения (височина на вълната, достигаща 40 ½ метра в Мияко, префектура Ивате), за нуклеарната злополука. Трусът през 1933 година предизвика цунамна вълна, която доближава близо 29 метра. Най-тежко пострадва градът Таро, през днешния ден включен в територията на град Мияко – 98% от къщите са унищожени и 42% от популацията погубено. Общо, вредите от тогавашното земетресение се показват с над 1500 убити, други към 1500 изчезнали и над 12 хиляди души ранени.
Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР