Днес, с мнозинство от приблизително 2/3 Европейският парламент прие на

...
Днес, с мнозинство от приблизително 2/3 Европейският парламент прие на
Коментари Харесай

Росен Желязков: Целта на Пакета мобилност е преразпределяне на пазарни дялове

Днес, с болшинство от почти 2/3 Европейският парламент одобри на първо четене предложенията по така наречен Пакет за подвижност I. Въпреки изтъкнатите процедурни нарушавания от представителите на групата на единомислещите страни и дейното държание на българската страна, Европейският парламент гласоподава напълно рестриктивни текстове, разяснява министър Росен Желязков. Това за следващ път потвърждава, че задачата е преразпределяне на пазарни дялове, а не възстановяване на обществените условия на труд на водачите.
Както неведнъж сме изтъквали, наред с процедурните нарушавания, част от гласуваните текстове опонират на съществени правила на Европейския съюз.
Европейският парламент в сегашния си състав за първи път приема толкоз спорни текстове, придружени със основни процедурни нарушавания. В тази връзка, и при положение, че текстовете станат факт показваме съществени опасения за метода на тяхното използване.
Преговорният развой не е завършил. България твърдо и поредно отстоява и ще продължи да отстоява своята позиция. Ще използваме всички вероятни правни принадлежности, с цел да защитим ползите на бранша. Позицията на първо четене не е крайната позиция на Европейския парламент. Предстои да бъдат взети решения за осъществяване на така наречен триалози и договаряния със Съвета на Европейския съюз. Твърдо сме решени и няма да допуснем провеждането на триалози в този мандат на Европейския парламент. За това към този момент изрично настоях на срещата си с румънския министър на превоза на Румъния. Работим и с страните членки, които споделят националната ни позиция. Ще пожелаеме и ще настояваме идващият Европейски парламент да направи оценка на влияние на правила, значително различаващи се от инициативните оферти на Комисията.
Продължаваме интензивно да работим по тематиката за обжалване на решенията на Европейския парламент, в случай че станат факт. Имаме нужната подготвеност да спорен по съответния ред всеки акт, който заплашва или нарушава правата на българските компании в автомобилния отрасъл.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР