Днес решихме, че разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни

...
Днес решихме, че разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни
Коментари Харесай

Зам.-министър: Разрешаваме на личните лекари да изписват безплатни рецепти за ковид болните

" Днес взехме решение, че позволяваме на общопрактикуващите лекари да изписват безвъзмездни предписания за коронавирус болните. Те ще могат да получат рецепта както от коронавирус зоната, по този начин и от общопрактикуващите лекари. Така ще подобрим лекуването на коронавирус болните. Рецептите ще се получават електронно ", сподели той.

По думите му пандемията се разраства и се чуват гласове от общопрактикуващи лекари, които считат, че това ще подкрепи общия развой. Второто взето решение касае преразпределението на средства от лечебните заведения. Дейността им ще се укрепи като финансово се подкрепят.

Проф. Петко Салчев даде детайлности за методиката и реда, по които тези средства ще се преразпределят: „ На предходното съвещание на Надзорния съвет бяха преразпределени месечните стойности до края на годината на всички заведения. 688 млн. са разпределени на болничните заведения. 51 млн. би трябвало да се изплатят още. Вчера подписах заплащания за 190 млн. “. Като условия за лечебните заведения сложи да имат най-малко 20% коронавирус заболели, с цел да получат доплащането.

Директорът на НЗОК заяви, че в случай че има останали средства също по решение на Надзорния съвет ще бъдат разпределени до края на годината. Средно 39 млн. на месец ще бъдат разпределени на месец на територията на страната.

„ Средства ще се преразпределят единствено против действително поети задължения. За всеки лев, който ще бъде преразпределен, ще желаеме непоколебим доклад и ясни правила “, безапелационен беше Златанов.

Проф. Салчев посочи, че лекарите на първа линия за октомври ще получат 1200 лева Този месец обаче ще получат 1000 лева „ При ниска заболеваемост парите понижават, а при висока се усилват “, разясни Златанов. Все още не е премислено в допълнение заплащане за фармацевтите.

Периодът, за който се чака ограниченията да дадат резултат, е 14-дневен: „ Ако не дадат резултат, ще предприемем още по-сериозни ограничения “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР