Днес разговарях с южнокорейския премиер и му викам Да нямаш

...
Днес разговарях с южнокорейския премиер и му викам Да нямаш
Коментари Харесай

Борисов за коронавируса: Ключовата дума е лекарство

„ Днес разговарях с южнокорейския министър председател и му крещя „ Да нямаш някое лекарство? 30 години дипломатически връзки имаме, първи другари сме, ще дадеш ли? Той ми вика: „ Чакай да отида да ти групирам, че желаете 30 000 PCR проби, които са достоверни “. Обещал ми е да търси, дай, Боже да откри “. Това заяви посредством онлайн връзка със феновете посредством Фейсбук страницата на „ Господари на ефира “ министър-председателят Бойко Борисов. „ Всички специалисти знаят, че кодът на приключване на рецесията, е в намирането на лекарство. Борсите ще излетят нагоре, тъй като всички ще си приберем парите и ще кажем: „ Даваме ги в този момент за стопанската система “. Ключовата дума е лекарство “, безапелационен бе той.
Борисов взе участие в живата връзка дружно с вицепремиера Томислав Дончев и ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски. Повече от час те отговаряха на въпроси на фенове. Премиерът съобщи, че продължава от ден на ден да се тормози от обстановката към ковид. „ Всички споделяха първоначално – грип като грип, дори първата карантина беше за грип вид Б. През това време чух всевъзможни теории, по какъв начин ще пристигна пик, стадни имунитети, Борис Джонсън и останалите водачи споделяха, че не би трябвало да са плашим, само че ние с сътрудниците взехме решение да създадем един действен щаб, в който да сложим хората, които всяка заран се изправят пред вас. Целта ни бе колкото е допустимо да не се политизира и да взимаме верните ограничения. Животът го потвърди какъв брой е било вярно и навременно това “, сподели още Борисов, като добави, че е разговарял с водачите на Китай и Южна Корея и даже там макар рестриктивните ограничения, страните към момента са надалеч от оправянето с вируса.
На въпрос към проф. Мутафчийски за какво при започване на епидемията той е оповестил, че грип Б е по-голяма опасност, а единствено две седмици по-късно е трансформирал мнението си, той посочи, че тогава това е било мнението на неговите сътрудници инфекционисти, които и към сегашния миг считат, че коронавирусът не е кой знае каква опасност. „ Светът продължава да недоумява от невижданите ограничения, до момента в който не се случи това в Италия, по 1000 души дневно, в този момент и в Испания. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население и ударът тук е огромен. Отделно от това се изчерпват медицинските запаси на страните и това прави ковид доста унищожителен “, съобщи ръководителят на щаба като посочи, че болестта към момента не е достигнала цялостните си благоприятни условия и не е посочила същинското си лице.
Запитан за провокиралата големи разногласия заповед маските да станат наложителни, проф. Мутафчийски съобщи: „ Тази концепция претърпя голям хейт. Истина е, че в никакъв случай не могат ограниченията да бъдат възприети от всички “. Отношение по този въпрос взе и министър председателят Борисов. „ Ако имаме претенциите за едно проведено общество, би трябвало да одобряваме тези неща. Най-сигурното средство за ограничение на разпространението на ковид е спазването на отдалеченост, а маската ни пази, в случай че инцидентно някой се изкиха и изкашля “, съобщи той. Борисов напомни, че все пак е планувано да се раздадат един милион маски за тези, които нямат 3 лв.. „ Всяка една мярка би трябвало да бъде призната от цялото общество, добре, стопираме наложителното, а ги умоляваме да ги носят. Във всички случаи маската оказва помощ “, добави той.
„ На държавниците сега не им е работа да мислят за политика и дребнотемия, в този момент не е време за дребни сметки. Ние имаме две съществени задания – опазване на здравето и живота на хората и спасяването на стопанската система “, съобщи от своя страна министър председателят Томислав Дончев, като добави, че има оптимисти, които считат, че рецесията единствено ще редуцира растежа, само че има и надалеч по-катастрофални сюжети. „ Аз съм здравословен черноглед, готвим се за по-лош сюжет от този, който разказват оптимистите “, добави той.
„ Кризата към този момент е по-тежка от 2009 година. Сега имаме жертви, тежко болни за дълго време, обществените и здравни системи може да банкрутират, а стопанските системи да пострадат тежко “, съобщи Борисов като бе безапелационен, че всеки българин, който желае, може да се прибере в страната.
Относно концепцията да бъдат раздадени термометри на служителите на реда по контролно-пропускателните пунктове край градовете, проф. Мутафчийски съобщи, че това би утежнило още повече обстановката. „ На контролно-пропусквателен пункт хората пътуват единствено при последна нужда – доктор, работа и съвсем нищо друго. На работата множеството работодатели към този момент са създали организация и ревизират температурата, дезинфекцират, раздават маски, доста съответно работят “, добави той.
Председателят на щаба посочи, че в случай че продължи повече от месец изключителното състояние, ще се мисли по какъв начин да бъде приключен имунизационния календар, защото сега женските и  детските съвещания са спрени и това отсрочва имунизирането на бебетата.
Относно проучванията, той още веднъж повтори, че най-сигурен е PCR пробата, като все още в страната ни сме стигали до най-много 400 проучвания дневно. „ На никого не е отказано да се направи тест, следваме стандарта на СЗО и изследваме всички, които имат симптоматика и са на първа линия в контакти със инфектирани. При повече проби сигурно ще излязат повече позитивни проби – капацитетът е един да болести 2,5 индивида “, добави той.
Премиерът Борисов още веднъж заяви, че страната ни развива производството на защитни дрехи, маски и очила. „ Произвеждат се по 900 – 1000 дневно, неслучайно ходихме по заводите да ги забележим по какъв начин шият. Тези хора също са герои, заслужават ордени всичките когато, дай Боже, свърши тази война “, добави той.
Попитан за това, че църквите не престават да работят и по този начин вероятно основават риск от разпространяване на болестта, Борисов отговори: „ Това е единственият въпрос, на който не мога да дава отговор. Аз съм надълбоко набожен човек и постоянно изтъквам нещо от Библията: „ Без Господа нищо не може да стане “. Разговарял съм с митрополитите и в случай че се направи както те самите оферират – службите да са извън, да не позволяват скупчване, аз им имам вяра. Убеден съм, че с всеобщи старания, в случай че се съблюдава редът, всеки ще може да мине, да възпламени свещичка и да се помоли. За момента нещата остават по този начин, има две седмици до Великден “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР