Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по

...
Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по
Коментари Харесай

Явор Гечев: При сигнал за опасни храни институциите ще могат да изтеглят стоката от пазара

„ Днес пускаме на обществено разискване наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените в това число ”. Това съобщи в ефира на Нова тлевизия министърът на земеделието Явор Гечев. Той изясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни по пътя им към българския консуматор.

Гечев твърди, че сходен указател би бил доста потребен по няколко аргументи. Едната е, при положение, че бъде получен сигнал за рискови храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго преимущество, която посочи отрасловият министър, е, че се улеснява контролът върху търговците.

Той изясни и по какъв начин ще се бори страната с нелоялните търговски практики. „ Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% чиста цена, те ще би трябвало да известяват преди този момент КЗП и Комисия за защита на конкуренцията за този по-голям марж ”, сподели Явор Гечев. Той посочи, че по тематиката с тавана на цените занапред предстоят срещи с представителите на питателните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има повишаване на водата за напояване, само че акцентира, че ведомството, което управлява, прави всичко допустимо казусът да бъде позволен. „ Имаме доста добра връзка с уредниците на митинга и те доста добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим казуса, само че първо би трябвало да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни запаси да компенсираме по този начин водата, че да не се покачва повече от миналогодишната цена ”, сподели още Гечев. Като причина за повишаването на водата министърът уточни нарасналите цени на електрическата енергия. Той акцентира, че напояването би трябвало да стартира през юни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР