Днес препатилото строителство на магистрали у нас ще преживее исторически

...
Днес препатилото строителство на магистрали у нас ще преживее исторически
Коментари Харесай

Край на тапите по Струма, днес пускат тунел Железница

Днес препатилото строителство на автомагистрали у нас ще преживее исторически миг - ще бъде пуснато придвижването през новия тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път, оповестяват от министерството на районното развиване.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване и има всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Тунелът е построен по нов австрийски способ. На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. В обществените мрежи към този момент стана известно известието на Министерство на регионалното развитие, че при строителството са вградени и четири икони на Св. „ Иван Рилски “, каквито са традициите в тунелното строителство.

Автомагистрала „ Струма “ е първият инфраструктурен обект, на който е построена хеликоптерна площадка. Тя е на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата. На нея ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.

Строителството стартира през 2019 година и коства 215,4 млн. лева без Данък добавена стойност. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР