Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките

...
Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките
Коментари Харесай

Представят уникални находки от средновековен Перперикон

Днес пред публицисти ще бъдат показани най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха 19 години от изследването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история.

Три месеца към този момент текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. В момента изследваме огромен квартал, който е съществувал и през раннохристиянската ера (V - VІ в.), и през Средновековието (ХІІІ - ХІV в.), уточни проф. Николай Овчаров. 

Находките, които ще бъдат показани, са тъкмо от по-късния интервал - бронзови кръстове и украшения. Много сме говорили за остарялата история на Перперикон, само че тази, която има директна връзка с историята на Българската страна, е малко позната. След месец ще покажем един изцяло изследван феодален квартал. Това е епохата, когато България и Византия водят войни за Перперикон, изясни професорът.

Пред довеждане докрай сме на книгата за скалния град. Аз самият приключвам частта за двореца светилище - един грамаден обект, изсечен в скалите, величествен отбор с 15 пространства единствено на долния етаж и близо 1000 кв. м повърхност. Това е гигантска структура, с тронна зала и светилище, което се допуска, че е прорицалището на тракийския Дионис, за който се приказва, че е получил предсказания и самият Александър Велики, уточни проф. Овчаров. 

За тези 19 години има и много забравени документи, доста неща се изприказваха, доста сме атакувани от историци и траколози и за Перперикон, и за светилището на Орфей при Татул, само че аз постоянно съм се водил от траколозите. За Татул съм се водил от проучването на бащата на тракологията проф. Фол, който в своята книга за мегалитите споделя, че това е идеалното място за светилището на Орфей. 

Така е и с Перперикон - от години стартирам концепцията, че това е тракийски царски замък, в северозападния ъгъл на който се е помещавало прорицалището. А още през 2000 година, на напълно ранен стадий от изследването, проф. Александър Фол изрече догатката, че тъкмо там е царският замък с прорицалището на Дионис, където са се правили предсказания като в античната Пития, напомни проф. Овчаров. 

България в действителност има неповторим монумент, който няма аналог в целия свят, акцентира археологът. 

Цялото изявление на Галя Митева с проф. Николай Овчаров е в атачмънта. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР