Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и

...
Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва своя патронен празник

Днес православната черква уважава паметта на светите братя Кирил и Методий. 11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " и професионален за българския библиотекар. В условия на изключителна епидемиологична конюнктура празнувания въпреки всичко има.

Празникът стартира с поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. В честванията със свои осъществявания участваха учениците от Националната гимназия за антични езици и култури, която е първото учебно заведение в България, избрало 11 май за собствен патронен празник.

Днес и църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий. По този мотив в катедралния храм "Александър Невски " беше отслужена литургия.В Националната библиотека слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ хора идват и си отиват, само че словото се предава от потомство на потомство. Йотова добави, че през днешния ден всички ние сме в дълг на тези, които са посветили живота си на книгата.

"Вашето дело и вашата задача е велика. Това не е образец и това не е факсимиле, тъй като вие държите един златен ключ към доста златни порти на доста библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата. Вие, уважаеми дами и господа, сте наследници на тези просветители, които преди 11 века Светите братя Кирил и Методий разпръснаха семето на познанието из целия свят ", сподели още вицепрезидентът.

Довечера честванията не престават още веднъж тук, където ще бъдат показани новоизработените "Скрити букви ". Това са тези пейки, които бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на буквите, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености. А на всяка скамейка може да бъдат прочетени и стихотворения, написани особено за плана.

Пейките букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, след което ще отпътуват за Брюксел. А Столичната библиотека има изненада за всички, които обичат книгите - безвъзмездни едногодишни карти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР