Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден

...
Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден
Коментари Харесай

Велика събота е, посрещаме Благодатния огън

Днес православната черква празнува Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица , който предшества Христовото Възкресение.

В храмовете в цялата страна ще бъде публикуван Благодатният огън, който ще бъде донесен т ази вечер от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация. Начело на делегацията е митрополит Антоний.

През тази година за първи път българските пратеници ще предадат огъня и на Македонската православна черква.

На Велика събота църквата възпоменава телесното заравяне на Христос , пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в пъкъла за възвестяване на успеха над гибелта и за избавлението на душите.

По обичая на юдеите, Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста, обвили го в платно с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предсказал възкресението си. Невярвайки на предсказаното и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, те измолили от Пилат военна стража, която да пази гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

С кръстната си гибел Спасителят изкупува греховете на човечеството и още веднъж отваря райските двери . Това се случва на идващия ден - в неделята на Великден.

Богослужението на Велика събота стартира от сутринта и продължава до вечерта, когато плащеницата се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В среднощ на събота против неделя вярващите се поздравяват с " Христос возкресе! - Воистина возкресе! ". Богомолците в храмовете посрещат светлия момент със свещи, запалени с Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Огънят е най-великото знамение, което се случва в параклиса на Божи гроб.

За да се избегне и най-малкото съмнение, че при запалването му има човешка интервенция, параклисът на Божи гроб се ревизира за всевъзможни запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с огромна пита пчелен восък. Върху него поставят печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е единствено йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън потегля по целия свят.

 За пръв път даваме Благодатния огън на Македония
За пръв път даваме Благодатния огън на Македония

Предаването на свещения огън се излъчва онлайн във Facebook
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР