Днес Православната църква чества Свети Архангeл Михаил, военачалник на цялото

...
Днес Православната църква чества Свети Архангeл Михаил, военачалник на цялото
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети Архангел Михаил

Днес Православната черква празнува Свети Архангeл Михаил, пълководец на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на положителното, светлината и справедливостта.

Това е последният от огромните есенни празници за църквата и вторият по значение празник след Димитровден.


Архангел Михаил е бранител на всички православни християни. Той оказва крепка помощ за всички в неволя, тъга и потребност. Към него се обръщат с молебствия за излекуване, на него се молят при влизане в нов дом, също и при естествени и стихийни бедствия. В Православието Свети Архангел Михаил се смята за настойник на военните и строителите.

Светецът покровителства всички войни, които се борят за обективна идея. Той се уважава като бранител на православните християни от забележимите и невидими врагове, като асистент в тъгата и покровител на съня. Към Архангел Михаил се обръщаме с молитва за здраве. Той също се счита за покровител на умрелите.

Според националните вярвания, когато умиращият се усмихва, Свети Архангел Михаил му подава златна ябълка. Именно по тази причина православните считат, че почитайки Архангел Михаил ще обезпечат здраве и добър живот на живите и на човек ще му е по- леко, когато пристигна неговият ред да отиде при Бог. 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР