Днес православната църква чества Спасоведен. Празникът се отбелязва винаги в

...
Днес православната църква чества Спасоведен. Празникът се отбелязва винаги в
Коментари Харесай

Спасовден е! Днес прелюбодеянието е позволено

Днес православната черква празнува Спасоведен. Празникът се отбелязва постоянно в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и е с преносима дата. Според християнската традиция Спасовден е празник на славното Възнесение Господне (Спасовден, Денят на Спасителя ). Според Новия завет, 40 дни след възкръсването си Христос останал на Земята да проповядва своето обучение и да беседва с апостолите си. На Спасовден се въздигнал в небесата.
Според националните вярвания, единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Яловата жена би трябвало да преспи тогава под растението росен, което се счита за самодивско цвете. Но не сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Преди това двамата слагат върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и стартират да се „ борят “ против безплодието. Около среднощ те би трябвало да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, към 2 часа през нощта, би трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат обратно. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако дамата зачене в нощта преди Спасовден се считало, че това е станало по магичен метод и не се тълкувало като блудничество.
Народните вярвания гласят още, че в случай че на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - изобилна. Днес имен ден честват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир! Денят е и празник на хлебари и сладкари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР