Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще

...
Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще
Коментари Харесай

Василев обеща: Социалните пакети за миньорите - по 140 000 - 150 000 лв. на работник

" Днес държавното управление одобри Плана за обективен преход . Този проект ще бъде изпратен на Европейската комисия на следващия ден. Това е безусловно крайният период, с цел да не загубим оставащите средства по Плана за обективен преход. Миналата година загубихме над 100 милиона, тъй като проектът не беше изпратен... Стандартните пакети са 24-месечни. В България обсъждахме с парламентарните партии, че те могат да бъдат до 36 месеца. Това значи, че един подобен пакет би бил сред 140 000 - 150,000 на човек, на служащ ".

Това сподели министърът на финансите Асен Василев след изключителното съвещание на Министерския съвет, на което съществена тематика беше ориста на въглищните централи.

Той напомни, че казусът с въглищната промишленост не е нов:

“От 2019 година датата 2038 е записана в нашето законодателство в енергийната тактика, призната от тогавашния парламент . Това е датата, в която България би трябвало да затвори своето въглищно произвеждане. Тази дата се резервира. Тя не е изменена. Това, което виждаме сега, в границите на тази година е, че мините и ТЕЦ-овете са изправени пред финансови проблеми, тъй като себестойността на електрическата енергия, която създават, е доста висока по отношение на пазарните цени и те не могат да осъществят задоволително сила. Тези проблеми единствено ще се задълбочават в бъдеще! ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР