Днес по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта

...
Днес по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта
Коментари Харесай

Заминава последната група от 26-ата антарктическа експедиция, носи на Антарктида и 8 робота


Днес по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън отпътува последната група на 26-та Национална антарктическа експедиция. Това са геолозите доктор Камен Бонев и доктор Дочо Дочев, лекаря доктор Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по интернационален учебен план – писателката и физичка Людмила Филипова и астро-физика Нуно Перейра от Университета в Бежа, Португалия.

Паралелно, по сателитния телефон командирът на антарктическата ни станция „ Св. Кл. Охридски “ инж. Йордан Йорданов заяви, че всички са в положително здраве, извършват плануваните действия по график и чакат новото попълнение.

Проектът „ Лаборатория Антарктика ”, който в петък бе показан в лабораторията на софийското учебно заведение „ Св. Георги ”, започва точно в деня на тръгване за ледения континент на своите основатели. Проектът е уникален в международен мащаб и е подсилен от Българския антарктически институт, с помощта на което ще може да се осъществя на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „ Лаборатория Антарктика “ и на компания „ Роботика “ е да се подкрепи образованието на учители от български учебни заведения, тъй че стотици български деца да имат опция да реализират физични опити на Антарктида, без да напущат границите на родината.

Как е допустимо това? Екипът на плана ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко датчика, както и с 10 особено конструирани хардуерносензорни комплекта, ще мерят и записват всекидневно в продължение на месец голям брой физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който посредством очила за виртуална действителност ще придвижва феновете непосредствено на ледения континент. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата инсталация ще бъде дарена на три пилотно определени български учебни заведения: „ Св. Георги “, 1-во СУ „ Пенчо Славейков “ и 49-о ОУ „ Бенито Хуарес “, както и на 2 португалски учебни заведения. Идеята на уредниците е броят на учебните заведения да нараства с всяка последваща година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР