Днес, по искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България),

...
Днес, по искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България),
Коментари Харесай

ЕП започна разследване за тунел Железница: Обискира офиси и къщи

Днес, по искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България), се правят претърсвания в шест компании и четири частни къщи в две български области. Претърсванията са предопределени за събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел " Железница ", най-дългият пътен тунел в България, който неотдавна беше отворен за придвижване, се показва в известие на Екологичен потенциал.

Строителството на тунел " Железница " по автомагистрала " Струма " се управлява от Агенция " Пътна инфраструктура ", която подписа с консорциум от три компании плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи почти 185 милиона лв. (около 95,6 милиона евро), 85% от които са финансирани от фондовете на Европейски Съюз. 

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София стартира инспекция, която разкри, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове. и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. (5,6 милиона евро) към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на EPPO по отношение на инфраструктурни планове в железопътния сектор .

Продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия. Днешните обиски са осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Европейската прокуратура е самостоятелната прокуратура на Европейския съюз. Той дава отговор за следствието, наказателното гонене и осъждането на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР