Днес, пет дни след безпрецедентната агресия от 70 години насам

...
Днес, пет дни след безпрецедентната агресия от 70 години насам
Коментари Харесай

Българската позиция за Украйна. Урок по държавност от ДПС!

Днес, пет дни след невижданата експанзия от 70 години насам на Стария континент, светът е друг. За първи път Европа взе решение да купи и даде оръжие на трета страна. За първи път Европейски Съюз единомислещо затвори небето си за всеки съветски аероплан, без значение дали е държавен или частен. А в над 20 от най-големите градове по едно и също време се организираха демонстрации в поддръжка на Украйна.

Допълнително ще бъдат блокирани активите на съветската централна банка, както и нейните транзакции. Забраняват се така наречен златни паспорти и се основава трансатлантическа работна група, която ще обезпечи ефикасното използване на финансовите наказания. Няколко съветски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT.

Военният ни министър е толкоз миролюбив, че не може да изрече думата война. Вътрешният ни министър пък е толкоз военизиран, че арестува деца, написали „ Save Ukraine! “ на паметника на руската войска. Четвъртият член на ръководещата коалиция – Българска социалистическа партия, излезе с позиция на инат на европейската, обявявайки се срещу глобите против Русия и срещу военната помощ за Украйна. А един медийно-олигархичен Неправителствени организации кръг видя във войната средство да отбрани персоналния ВЕИ-интерес на ментора си Иво Прокопиев.

Урок по държавност даде на този декор партията, от която трети парламент така наречен обединения на смяната се разграничават без претекстове – Движение за права и свободи. Движението първо от политическите сили у нас видя отчетливите знаци, сочещи войната и първо изиска твърда държавна позиция, съответстваща на участието на България в НАТО и Европейски Съюз.

Още във вторник, ден откакто Путин призна ДНР и ЛНР, подписвайки контракти за взаимопомощ с тях, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ остро осъди нарушаването на териториалната целокупност на Украйна в прорез с интернационалното право. И предизвести: " Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на войски и военна техника минира мирното решение на спора ".

След като чухме произнесените заявления от другите парламентарни групи от трибуната на Народно събрание, видяхме, че очевидно не могат да реализират единодушие за обща декларация, разяснява водачът на Движение за права и свободи. Час преди този момент три парламентарни групи – на Демократична България, Има Такъв Народ и „ Продължаваме промяната ” излязоха с обща декларация за Украйна. Българска социалистическа партия, въпреки и техен властови сътрудник, изненадващо липсваше от документа. А ГЕРБ като видяха управническия разнобой се възползваха от обстановката и засипвайки с рецензии властта, оповестиха своя декларация.

" Ние към момента сме с вяра, че по такива значими въпроси Народното събрание може да реализира необятно единодушие ”, внесе разсъдък Карадайъ. И съобщи: „ Движение за права и свободи осъжда нарушаването на териториалната целокупност на Украйна в прорез с интернационалното право. Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на войски и военна техника минира мирното решение на спора ". „ Ние сме за разговор и спокойно решение на противоречивите въпроси. Движение за права и свободи сме за съблюдаване на интернационалните правила и осъществяване на Минските съглашения ”, сподели Карадайъ.

В сряда ръководещото болшинство като щраус си зарови главата в пясъка и се скри зад приемането на бюджета, може би вярвайки че войната ще се размине. Българската позиция бе забравена, макар че Движение за права и свободи още веднъж настоя за това.

Първите ракетни удари в четвъртък потвърдиха, че българска позиция е наложителна. Докато една след друга европейските институции осъждаха експанзията, а страните в Европейски Съюз излизаха с безапелационни заявления, четворната коалиция кършеше ръце и се чудеше какво да прави. На председателски съвет бе взето решение за обща декларация, образувана бе и работна група. Но текстът на документа по този начин и не можеше да бъде финализиран. „ Възраждане ”, естествено бе срещу. Но изненадата пристигна от „ европейска ” Българска социалистическа партия. Оказа се, че тя не приема две думи – помощ и наказания. Започнаха совалки и почивки. Европейски Съюз към този момент бе оповестил среща на върха, на която трябваше да отиде и министър председателят Кирил Петков, а Народното събрание ни стоеше без позиция.

от трибуната. И прикани народните представители да спрат дебатите по отношение на бюджета, с цел да преминат към " по-важната тематика, която сега е тематика на целия свят ".

В комшията гори. Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се вършим, че нищо не се случва. И не можем да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна, сподели Карадайъ.

Слушам някакви мнения за контактни групи, обединения и ред такива неща. В тази обстановка нито властта, нито обединението са по-важни от страната. Нека имаме държавническо държание и отношение, и да се вземем на съществено в тази обстановка, прикани Мустафа Карадайъ.

Вместо това обаче совалките и контактните групи продължиха. В Народното събрание се появи Корнелия Нинова, затваряйки се в стаята на Българска социалистическа партия. След нея в Народно събрание влезе и Кирил Петков – очевидно обезпокоен, че няколко часа по-късно единствен ще приказва пред срещата на върха на евролидерите единствено от свое име. В залата продължаваха да се оправдават с бюджета, вторачени в членове, алинеи и запетаи…

Няма да оставим страната без бюджет, в случай че би трябвало ще работим цяла нощ, само че не може да оставяме българския парламент без позиция по спора в Украйна, съобщи от трибуната и зам.-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев. " Това е знак към сътрудниците ни, знак към Украйна, знак към всички. Българският парламент е мястото, където би трябвало институциите да консолидират своята позиция. Не ни би трябвало позиция единствено на държавното управление, позиция единствено на президента. Трябва ни позиция на Народното събрание ", безапелационен бе Цонев.

– преамбюла и точките на декларацията ще се гласоподават настрана. За да може Българска социалистическа партия да се въздържи на текста, който споделя, че Народното събрание приема глобите. И на абзаца, че Народното събрание поддържа българското държавно управление да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с опциите на българската страна. Защото съгласно социалистите тази помощ би трябвало да е единствено филантропична.

Така с помощта на Движение за права и свободи Българският парламент излезе с позиция, осъждаща съветската военна експанзия в Украйна. Да, Българска социалистическа партия, Възраждане и двама от Политическа партия се въздържаха, само че това остава вътрешен проблем. Пред Европа България е с ясна позиция. С нея на процедура Движението избави премиера – от неудобството да каже в Брюксел, че страната ни няма позиция. И от срама, че България не осъжда братоубийствената война.

В неделя, когато Путин разгласи, че привежда в подготвеност нуклеарните установки на Русия, всички схванаха, че българската позиция е била вярна. Е, не всички, несъмнено. Българска социалистическа партия излезе със партийно мнение, осъждащо глобите против Русия и продъни ушите на всички, че оръжие няма да пращаме. Само филантропична помощ посредством БЧК. Но, с помощта на българската позиция, кабинетът ни към този момент е с развързани ръце. Решението му да затвори въздушното небе, взето преди общоевропейското, заслужава възторженостти. Както и навременната помощ за Украйна.

Управляващата коалиция скърца. И то съществено. В нея партийните ползи са пред националните. И в случай че младите водачи на страната ни не овладеят старите дейности на сътрудниците си, рискуват европейското и натовското бъдеще на страната ни да бъде сложено на карта. А във времената на война – това би било пагубно.

. Единствената партия, която поредно отбрани националния интерес е Движение за права и свободи. Както постоянно в сложни за страната обстановки Движението загърби всевъзможни политически и партийни пристрастености и подаде ръка даже на тези, които го жигосват. Защото за Движение за права и свободи държавността и националният интерес са над всичко.

Предстои ни 3 март. Националният празник тази година ще е ден не за тържества, а на тествания. Защото сянката на войната в Украйна ще се надвеси над онази война, която другояче почитаме - Освободителната. Ще издържим ли теста – зависи единствено от нас!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР