Днес пътностроителни фирми блокират 24 възлови пътища и кръстовища в

...
Днес пътностроителни фирми блокират 24 възлови пътища и кръстовища в
Коментари Харесай

Днес пътностроителни фирми блокират 24 възлови пътища и кръстовища в България

Днес пътностроителни компании блокират 24 основни пътища и кръстовища в България в символ на митинг, че не са си получили парите за свършената от тях още предходната година работа. Протестът стартира в 9 часа, като единствено едно от местата е в столицата – на площад " Независимост " пред Министерския съвет (виж картата).

 Карта поправки Карта поправки
Източник: 24 часа
Останалите места се намират в региони, в които предходната година са стартирани поправки, само че не са довършени, тъй като страната спря да заплаща. Независимо от изхода от митингите блокиране на трафика съвсем на същите места ще има по-късно през цялото лято, тъй като във вторник пътната организация разгласи огромна стратегия за ремонт.

Протестът бе разгласен от Браншова камара " Пътища " часове преди министър председателят Петков да заяви, че е склонил през Народното събрание да мине решение, което да разреши на пътната организация да заплати на компаниите в този момент 50% от предоставената и свършена предходната година работа.

Идентично решение предходната седмица бе неодобрено от съдружните сътрудници и зад него стоеше единствено " ИТН " - партията, от която е вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов. " То ще мине като решение на Народното събрание в четвъртък " Протестът ни е поради отхвърления предходната седмица план на решение и няма по какъв начин да го отменим.

Напротив – ние оказваме напън над Народното събрание да извърши обещанието, което министър председателят Кирил Петков направи доскоро ", сподели пред " 24 часа " след премиерското изказване ръководителят на Управителния съвет на Браншова камара " Пътища " Стефан Чайков. Въпросните заплащания на 50% са на стойност към 650 млн. лева

Цялото обвързване на страната е за към 1,3 милиарда лева То се получи, тъй като в края на ръководството на ГЕРБ на компаниите, които вършат настояща поддръжка на пътищата, бяха възлагани поправки на стойност надалеч надхвърляща бюджета на пътната организация, който беше към 600 млн. лева

Служебното държавно управление спря заплащанията в средата на годината, само че в това време огромна част от ремонтите към този момент бяха осъществени, въпреки и да не са довършени на всички места. Около 1200 от оповестените от АПИ близо 3000 километра, които ще се ремонтират това лято, съставляват в действителност дотъкмяване на почнатите предходната година и зарязани заради неплащане поправки.

Такива са да вземем за пример 4-километровият път сред Кранево и Златни пясъци, 12 км от скоростния път сред Кюстендил и Перник, 52 км от пътя сред Варна и Нови пазар, който е паралелен на автомагистрала " Хемус " и съставлява опция на аутобана, и доста други пътища из цялата Основни поправки в действителност се плануват единствено за към 230 километра пътища, за които е имало подготвени планове и за тях пътната организация разгласи публични поръчки предходната седмица.

В по-голямата си част обаче те са първокласни пътища, и то много натоварени през лятото, да вземем за пример пътят сред Обзор и Оряхово, сред Каблешково и Слънчев бряг, сред Бургас и Созопол и други При всички случаи главните поправки ще са свързани със затваряне на съответните пътища и отблъскване на придвижването. Това обаче би могло да стане към края на лятото, защото изборът на компания реализатор и възможното обжалване ще удължат процедурата най-малко до юли.

В ремонтната стратегия за това лято са включени и доста планове, които са били препоръчани от жителите В пътната организация са били получени 210 оферти, само че служителите са селектирали от тях най-вече такива, за които има планова подготвеност. По тази линия това лято ще стартира ремонтът на пътя през Дюлинския проход - най-краткото разстояние сред Варна и Бургас през Стара Загора.

Завършен е ремонтът на тунела " Ечемишка " на автомагистрала " Хемус ", който продължава към този момент няколко години. Това предизвиква големи тапи изключително първоначално и в края на почивни дни, тъй като ремонтите постановат затварянето на едната от двете тръби и макар отбиването на тежкотоварния трафик отвън автомагистралата, постоянно се получават километрични тапи.

Години наред се ремонтираше и другият тунел на " Хемус " - " Витиня ". Изненадата тази година е, че същото следва и по автомагистрала " Тракия " В капиталовата стратегия на АПИ е планувано през 2022 година да бъдат оповестени процедури по Закона за публичните поръчки за избор на реализатори и строителен контрол при главния ремонт и на тунелите " Траянови врата " на " Тракия " и на " Топли дол " и " Правешки ханове " на " Хемус ".

Целта е оборудванията да бъдат приведени в сходство с европейските условия за сигурност, което значи да имат енергоефективно осветяване, спешна връзка сред двете тръби, пожароизвестителна система и други При затваряне на едната тръба на тунела " Траянови врата " е прекомерно евентуално колоната от коли да стигне до първия излаз за Ихтиман в посока от София към Бургас, по тази причина сега се обмисля вид от кое място да се отбие тежкотоварният трафик.

Според специалисти доста е евентуално, до момента в който трае ремонтът на тунела, тировете да бъдат накарани В региона на Черноморието това лято ще има усложнения в придвижването и по отношение на многочислени поправки на по-малки пътни прави, които обаче са с натоварен трафик от почиващи.

Ще се ремонтира да вземем за пример пътят от Лозенец през Царево до Малко Търново, а също по този начин и прави сред Созопол и Приморско плюс два пътя в област Варна: Здравец – Аврен – Синдел и Провадия - Ветрино.

Източник: " 24 часа "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР