Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Кои са

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Кои са
Коментари Харесай

Световен ден за борба с хипертонията: Проф. Постаджиян измери кръвното на водещия на "Тази сутрин"

Днес означаваме Световния ден за битка с хипертонията. Кои са главните признаци, че имаме проблеми с кръвното налягане?

„ Може да няма и никакви признаци. Когато има такива, е относително елементарно. Сред нормалните признаци са тилно главоболие, случайно измерена по-висока стойност. За страдание в една част от случаите се стига до инсулт и инфаркт. Необходимо е хората да знаят стойностите на артериалното налягане, да знаят кое е обикновено, а когато е нужна намеса, тя да бъде осъществена “. Това разяснява пред bTV проф. Арман Постаджиян, кардиолог и ръководител на Българската лига по хипертония.

Той уточни, че в случай че човек самичък си мери кръвното налягане – 135 на 85 са едни естествени стойности и всичко под това.

Кога да мерите кръвното си налягане, с цел да избегнете животозастрашаващи положения?

„ Ако го мери медицински експерт, то е малко по-високо, тъй като всеки човек реагира на това, че има някакво деяние към него. Тогава споделяме, че е обикновено кръвното налягане да бъде до 140 на 90 ", означи експертът.

Лекарят мери в ефир кръвното на водещия на " Тази заран " Златимир Йочев, което се оказа, че е 118 на 66.

Вижте препоръките на кардиолога проф. Сотир Марчев

Специалистът уточни, че преди инспекцията, е належащо да не се приказва, а до 30 минути по-рано да не се пие кафе и да не се пуши, краката би трябвало да са стъпили на земята и да нямаме чувството за потребност от тоалетна.

„ Годините към този момент не са факторът, който обуславя стойностите на кръвното налягане. Ние унаследяваме избрани гени за хипертония, само че и методът ни на живот е подобен, че по-скоро обуславя този проблем. Не би трябвало да се не помнят профилактичните прегледи “, уточни проф. Постаджиян.

Той разяснява, че е редно да се вършат три измервания за една минута и е обикновено при първото да излязат най-високи стойности.

Водещият на новините Ивайло Везенков беше с налягане  112 на 78.

Какво още посъветва проф. Арман Постаджиян – очаквайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР