Днес отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден. Денят се нарича

...
Днес отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден. Денят се нарича
Коментари Харесай

Честито! Днес черпят две прекрасни имена

Днес означаваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден. Денят се назовава още Кръстци, Водокръщи. Имен ден честват Кръстьо и Кръстана. Празникът затваря цикъла на " мръсните дни ", започващи от 25 декември, напомни Нова телевизия.

Смисълът на празничния обред е посредством силата на Кръста да се почисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се приготви за огромното кръщение, което следва. Сутринта в църквата се отслужва работа, водата се кръщава и освещава.

На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този метод я кръщава и обикаля всички къщи, с цел да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се има вяра, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и алена вълна, с която се вършат мартенички на 1 март. Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна, написа novini.bg.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР