Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи,

...
Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи,
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Европейският ден на донорството и трансплантацията

Днес означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и кафези . Тазгодишното мото на самодейност е „ Твоето настояще е тяхното бъдеще! “, а задачата е да се увеличи публичната осведоменост за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията като опция за избавяне на човешки животи.

Към 6 октомври в България своя втори късмет за живот чакат 849 български жители . От началото на годината до момента в страната сполучливо са осъществени 17 донорски обстановки, дали късмет за живот на 42 души . Освен това са били осъществени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови кафези и 685 тъканни трансплантации .

В световен мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава доста обезпечените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 година 39 000 души са получили трансплантация , до момента в който 48 000 са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите . Това значи, че на всеки час почти 5 нови пациента се прибавят в листата на тези, които се надяват на своя втори късмет. Средно 19 пациента дневно не съумяват да дочакат своята трансплантация.

По мотив Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “ и в осъществяване на Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 г.-2023 година ИА „ Медицински контрол “ провежда следните начинания през октомври :

7 октомври (събота)

В знак на взаимност 19 български общини по едно и също време (от 19:15 ч. до 20:.15 ч.) ще осветят фасадите на свои емблематични здания или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. В София ще бъде осветлен Националният замък на културата. Община Пловдив ще освети Дом на културата „ Борис Христов “; Община Хасково – Камбанарията в парк „ Ямача “; Община Кюстендил – Общинския трагичен спектакъл.; Община Добрич – „ Диагностично-консултативния център I „ ; Община Бургас – постройката на Общината; Община Русе – Пантеонът на възрожденците; Община Силистра – постройката на Общината; Община Велико Търново – крепостта „ Царевец “; Община Варна – Щабът на Военноморските сили; Община Плевен – Художествена изложба Дарение „ Колекция Светлин Русев “; Община Габрово – Кулата на Общината; Община Ямбол – Безистена; Община Смолян – постройката на Общината; Община Благоевград – Камерната опера; Община Видин – средновековната цитадела „ Баба Вида “; Община Пазарджик – Народно читалище „ Виделина – 1962 “; Община Ловеч – Ловешката средновековна цитадела „ Хисаря “; Община Шумен – Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев ”.

8 октомври (неделя)

Трансплантирани хора, лекари и поддръжници на идеята донорство и трансплантация ще вземат участие в Уиз Еър София Маратон 2023 година с обособен 5-ти старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м – по прилика на цялата дължина на трасето – 42,195 км.

В интервала 16 – 26 октомври

Доброволци на Българския юношески Червен кръст ще популяризират осведомителни материали във всички регионални градове на страната.

17 октомври (вторник)

В Розовата градина на донорите в столицата (южната част на парковото пространство на НДК), в символ на благодарност към донорите и техните близки ще бъдат засадени рози, като броят им ще дава отговор на донорските обстановки, осъществени от началото на годината досега.

Инициативите на ИАМН за разпространение на смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР