Днес отбелязваме деня на Обединените нации. На тази дата преди

...
Днес отбелязваме деня на Обединените нации. На тази дата преди
Коментари Харесай

Габриел на Международния ден на ООН:Обединява ни това,че светът може да бъде по-добро място за живот

Днес означаваме деня на Обединените народи. На тази дата преди 78 години, е взето решението да се “избавят идните генерации от бедствията на войната ” и се построи нов интернационален ред, в който връзките сред страните се развиват на основата на закрилата на човешките права, правото на самоопределяне и ненарушимостта на суверенитета и териториалната целокупност.

 

За тези 78 години, най-важният от всички правила се оказа решимостта на страните да вземат решение разногласията си по кротичък път.  Въоръжените спорове се бяха трансформирали в управляемо изключение и бяха отворени вратите за необятен набор от области на съдействие сред страните, ориентирани към социално-икономическото развиване на техните общества. Днес тези правила, които намираме в Устава на Организация на обединените нации, са невиждано застрашени, а това  ги прави още по-необходими от всеки път. Агресията на Русия против Украйна за първи път, по подобен жесток метод, наруши тези правила и ни сподели, че постигнатото от Организация на обединените нации през всичките тези години, не е даденост. То е отстоявано с цената на големи старания, полагани всекидневно от дипломати, политици, общественици, филантропични служащи и доброволци по целия свят. Обединява ни концепцията,че  светът може да бъде едно по-добро място за живот. С доста от тези хора, аз имам удоволствието да работя. Това са сегашни и някогашни дипломати от Министерството на външните работи, чиновници в профилираните организации на Организация на обединените нации, представители на доброволчески и публични организации и не на последно място, българските юношески делегати към Организация на обединените нации. Към тези хора бих желала да се обърна на днешния ден и  поднеса благодарността си за ежедневните им старания да утвърждават правилата и ролята на Организация на обединените нации в актуалния свят и  достойното място на България в Организацията.

 

Преди по-малко от месец реализирах първото си присъединяване като вицепремиер и министър на външните работи на България в Общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации. Там бях директен участник в динамичността, с която Организацията посреща провокациите на актуалния свят. Бях и част от основаването на благоприятни условия за  България  да утвърждава своите хрумвания и визии за постигането на задачите на Организация на обединените нации.

А гласът на България в Организация на обединените нации се чува. Доказателство за това е извънредно сполучливото, първо в историята, българско председателство на Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации.  То сложи България в центъра  на процеса на взимане на решения за осъществяването на Целите за стабилно развиване. Само преди седмица България бе определена в Съвета по правата на индивида с максимален брой гласове - 160. Това  е извънредно самопризнание за водената от страната ни политика за  одобряване на отбраната на човешките правата и свободи като поръчител за върховенството на закона и правовия ред.    

 

Днес провокациите пред Организация на обединените нации се простират от запазването на мира и сигурността до ръководството на кибер-пространството и изкуствения разсъдък. Тези въпроси изискват новаторски и работещи решения, налични за всички и включващи приноса на частния бранш, интернационалните финансови институции и гражданското общество. Един от ключовете към тях е даването на повече благоприятни условия на младежите да вземат участие във вземането на решения. България е една от едвам 40 страни, които вземат участие в програмата на Организация на обединените нации " UN Youth Delegate Programme ". По този метод страната ни се подрежда измежду страните водачи в интернационален проект, които признават младежта като равносилен сътрудник в процесите на взимане на решения на национално и интернационално ниво и обезпечават младежкото включване в системата на Организация на обединените нации.

 

Светът има бъдеще. Организация на обединените нации, като единствената международна организация има роля в решаването на въпросите на  бъдещето. България има мощна роля за намирането на решения на провокациите на бъдещето.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР