Днес отбелязваме 130 години от създаването на една славна българска

...
Днес отбелязваме 130 години от създаването на една славна българска
Коментари Харесай

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Днес означаваме 130 години от основаването на една славна българска войскова част – 23-и пехотен Шипченски полк. В своята бойна история полкът взе участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни не в името на интернационалните задължения. Войниците и командирите от полка водиха война за освобождението на българските земи, останали под турско иго, и за свободата на своите братя. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в Казанлък на ритуала пред паметника на починалите воини за свободата на България през днешния ден, 18 януари.

Той напомни славните победи на 23-и пехотен Шипченски полк – завладял Одрин през Балканската война, защитил Брегалница и Кюстендил през Междусъюзническата война, достигнал до крайбрежията на Охридското езеро, взел участие в сраженията за освобождението на град Струга през 1915 година, стигнал до Адриатика, разгромил френски и съветски елементи в настъпателната Леринска интервенция при защитата на Битоля. „ Войниците и командирите на 23-и пехотен Шипченски полк със своята кръв обрисуваха етническите граници на България и това не би трябвало да се не помни “, сподели още министърът на защитата Красимир Каракачанов. В словото си той се обърна към присъстващите с апел да знаят своята история и героизма на своите предци.
 01_2  20190118-gtnmfvfpgff-1547822520  20190118-kjmrfvhfxow-1547822472  20190118-ltwpijnfvne-1547822472  20190118-mdnzriuufyn-1547822471-1
„ Българският народ е воювал постоянно за своите полезности, построени от православната християнска религия и от съзнанието, че всички българи имат справедливото право да живеят дружно под един покрив и в една страна “, съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов.

На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, министър Красимир Каракачанов връчи почетен орден „ 100 години Първа международна война “ на регионалния шеф на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Пламен Йорданов, Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и други.

В знак на благодарност към починалите български воини, написали едни от най-славните страници в българската военна история, бяха поднесени венци и цветя. Честването, в което участваха голям брой жители, възпитаници, членове на военнопатриотични и родолюбиви организации, продължи с поклонение пред паметната плоча на основателите на химна на Българската войска „ Велик е нашият боец “, който е и марш на 23-и пехотен Шипченски полк – подпоручик Константин Георгиев и композитора Михаил Шекерджиев. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в региона на военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в град Казанлък.

В отговор на журналистически въпроси министърът на защитата Красимир Каракачанов акцентира, че било разумно сътрудниците от обединението да го поддържат за започването на договаряния със Съединени американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан, още повече, че министърът на стопанската система, с който са съвносители на отчета, е излъчен от партия „ Атака “. Министърът на защитата уточни, че неговият блян е да бъде купено най-хубавото въоръжение, което да бъде употребявано в Българската войска.

На въпрос, обвързван с защитата на военни обекти, министър Каракачанов означи, че е процедура частни компании да бъдат наемани за тази активност. В съответния случай, посочен от депутати на Българска социалистическа партия, става дума за обекти от състава на Съвместното командване на силите, което е провело процедурата, и е определило компаниите, които ще ги охраняват. „ Още на 3 декември Служба „ Военна полиция “ ме осведоми, че има проблеми с защитата на военни обекти. Тогава се разпоредих командирите на тези поделения да провеждат патрули, с които да засилят защитата “, сподели още министър Каракачанов. Той обясни, че през декември е направена идея по какъв начин да се преразпредели защитата на всички обекти, които са на Министерството на защитата, или са свързани с него. „ Моето мнение е, че тези обекти, в които има военна продукция или рискови материали, би трябвало да се охраняват от компанията на Министерството на защитата „ МОБА “. Обектите с отпаднала нужда – от частни компании “, уточни министърът на защитата.

Той означи още, че при започване на януари 2019 година Дирекция „ Правно-нормативна активност в защитата “ е дала мнение на Съвместното командване на силите да приключи контракта с компанията, която не е в положение да извършва отговорностите си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР