Днес отбелязваме 125години от рождението на Димитър Талев! Писателят е

...
Днес отбелязваме 125години от рождението на Димитър Талев! Писателят е
Коментари Харесай

10 любими цитата от Димитър Талев

Днес означаваме 125години от рождението на Димитър Талев! Писателят е роден 1 септември 1898 година в град Прилеп, когато той към момента се намира в рамките на Османската империя. Днес той е четвъртият по величина град в днешна Северна Македония. Затова и Македония е тематиката, която заема централно място в творчеството му, а в персонален проект е предан на битките за избавление на българите в Македония.

Димитър Талев е най-известен с тетралогията " Железният светилник ", " Преспанските камбани ", " Илинден " и " Гласовете ви слушам ". Първият му оповестен роман се споделя " В очакване " и излиза през 1917 година във вестник " Родина ", а първата му книга е с приказки за деца и носи името " Сълзите на мама ". Значимостта на творбите му е приета още приживе, само че след Деветосептемврийския прелом през 1944 година за него, както и за още доста интелектуалци, настъпват тежки времена – Талев е жигосан и изпратен в концлагерите “Бобов дол ” и “Куциян ”. Реабилитиран е още веднъж през 50-те години, когато излиза и  тетралогията.

Да си напомним думите му! 

***

„ Слаба е и бедна човешката тирада, в никакъв случай не може да се изкаже изцяло това, което става в човешкото сърце. ”

***

„ Такава една чудна и толкоз хубава неразбория е животът! ”

***

„ Което човек не може да види с очите си и да чуе с ушите си, намира го с душата си. “

***

„ Мъжът като е за жена, едва нещо е, елементарно се предава и обърква. ”

***

„ Само с женска мощ може да се надвие мъжката мощ и непримиримост, тя е като водата за огъня. ”

***

„ Човек постоянно е привикнал да дири аргументите и за положителното, и за неприятното вън от себе си. А те са вътре в нас. ”

***

„ Предателството е като болест. Минава от човек на човек и не знаеш с какъв облик ще ти се покаже, ще те измами и съблазни. То от време на време е илюзия и човек не знае накъде го води тя. "

***

„ Всеки народ е популярен за себе си. И гърците са били, а ние не сме ли били? Научи предишното на своя народ, с цел да се гордееш. ”

***

 „ Народът в тъмна мрачевина. Ама ние сме в непозната страна... Това знайме ние за иго и тегло. Сега, виж ти... Свой насилва своя, мъчи го, ограбва го. ”

***

 „ Не е заслужен за независимост, който не е подготвен да се жертвува за нея! “

 
Пет книги за свободата, които всеки би трябвало да прочете
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР