Днес от компанията "Булмаркет" бе представена експертиза, в която се

...
Днес от компанията "Булмаркет" бе представена експертиза, в която се
Коментари Харесай

Прокуратурата не приема новата експертиза за Хитрино

Днес от компанията "Булмаркет " бе показана експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната злополука в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път.

Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното произвеждане, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем, декларират от прокуратурата.

"Частната експертиза ", направена от непознати специалисти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет ", само че не може да послужи за задачите на водения углавен развой. Обвинението не намира учредения за смяна на изводите, учредени на експертизи, назначени в хода на извършеното следствие и сочещи високата скорост на нахлуване на влаковата комбинация в региона на гарата като съществена причина за случая.

Тези експертни изводи са разгледали и версията, изтъквана в този момент от "Булмаркет ", само че са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за положението на релсовия път.

По-рано от "Булмаркет " обявиха, че изчисленията демонстрират, че даже влакът да се е движил с по-висока скорост от позволената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, в случай че скоростта надвиши 111,5 км/ч, което не подхожда на данните от следствието. Локомотивите и първите пет вагона на композицията минават през съответната стрелка без проблем. Те стопират без проблем и на гара Хитрино, без никакви вреди макар "високата " скорост. Проблемът поражда при прекосяването на шести вагон, чиито колела потеглят по едно и също време по двата коловоза. Дерайлирането е било неизбежно, защото стрелката, разделяща двата коловоза е разрешила първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а вторите колела - по другия коловоз, считат от "Булмаркет ".

Дир.бг напомня, че предходната седмица Шуменският областен съд даде ход всъщност на делото за влаковата злополука в село Хитрино. Двамата подсъдими- 41-годишният ватман Димитър Михнев и 60-годишният му асистент Радослав Петков, не се признаха за отговорни.

Те са упрекнати за това, че на 10 декември 2016 година при ръководство на преносим железопътен състав по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 души и телесни повреди на други 14 души в шуменското село Хитрино, като казусът е изключително тежък. Причинени са и обилни вреди на околните административни и жилищни здания.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР