Днес от 17:30 часа в габровската галерия Христо Цокев“ ще

...
Днес от 17:30 часа в габровската галерия Христо Цокев“ ще
Коментари Харесай

Баща и син Солакови разнищват изкуството в Габрово

Днес от 17:30 часа в габровската изложба „ Христо Цокев “ ще гостуват Недко и Димитър Солакови. Срещата с художниците ще се води от Яра Бубнова, шеф на Националната изложба.

Поводът за събитието е големият интерес към двете изложения, събиращи творчеството на „ художествената династия “. Едната е „ Солакови “, която може да се види в залите на „ Христо Цокев “ и сплотява творби на трите генерации създатели от рода – Митьо, Недко и Димитър, а другата - „ Пестеливи драсканици “, независима изложба на Недко Солаков в Дома на хумора и сатирата, основана особено за това пространство. Авторът обещава лични мнения, като габровските фенове ще се окажат в обстановката, в която към този момент са били посетителите на музеи и галерии като Музея за съвременно изкуство във Франкфурт, Haus Konstruktive в Цюрих, Музея " Франс Халс " в Харлем и др.  

Изложбите демонстрират еволюцията, пречупени през призмата на рода Солакови от годините на изолираност, присъщи за втората половина на ХХ век, до днешното време, в което за изкуството няма граници. Макар и от разнообразни генерации, въодушевени от разнообразни художествени търсения, свързващото звено сред тримата са въпросите, сложени от Пол Гоген преди два века: Кои сме? Откъде сме? И накъде отиваме? 

Двете изложения са част от огромния габровски план „ ФамилииТе “, чиято цел е да наблюдава развиването на креативен фамилии, свързани с града, както и да покаже, че с изключение на „ комизъм и ирония “ Габрово има и креативен заряд в други области. 

В плана до момента гостуваха семействата Москови - Рада, Теди и Иван; Пенчеви-Чаракчиеви и семейство Минчеви - цигуларите Минчо Минчев и синът му Николай Минчев.

Изложбите „ Солакови “ и „ Пестеливи драсканици “ ще се радват на зрителски интерес до 19 януари 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР