Днес от 12:00 часа българско време в Лозана ще се

Днес от 12:00 часа българско време в Лозана ще се ...

Днес ще научим съперниците на националите в новия турнир на UEFA.

Днес от 12:00 часа българско време в Лозана ще се състои жребият за групите на Nations League - новият турнир под егидата на УЕФА, който беше създаден с цел да се премахнат лишените от интрига приятелски мачове между националните отбори. Идеята е отделните тимове да играят срещу равностойни съперници, а най-добрите ще заслужат правото да се класират за финалите на Евро 2020.

55-те отбора са разпределени в 4 дивизии според мястото си в ранглистата на УЕФА. Тези от 1-о до 12-о място са в Дивизия "А", от 13-о до 24-о място са в Дивизия "В", от 25-о до 39-о в Дивизия "С" и от 40-о до 55-о - в Дивизия "D". В рамките на всяка дивизия тимовете са разделени на три ("А" и "В") или четири ("С" и "D") групи. България е в трета урна на жребия за Дивизия "C", заедно с Израел, Финландия и Черна гора. Това са отборите, с които нашите национали не могат да се паднат в една група.

Украйна и Русия в Дивизия "В" и Армения и Азербайджан в Дивизия "D" ще бъдат разминати в жребия, така че да не са в една и съща група.

Победителите в 4-те групи на Дивизия "А" ще се срещнат във финален турнир през юни следващата година. Победителите в останалите три дивизии ще се изкачат в по-горната такава. Най-слабите отбори в дивизии "А", "В" и "С" ще изпаднат в по-долната. 

Общо 16 отбора (4-те победители във всяка от 4-те дивизии) ще си разпределят 4 квоти за Евро 2020. Ако някои от тимовете са се класирали за финалите на шампионата чрез квалификациите, мястото им в плейофите ще бъде заето от следващия отбор в съответната група.

Във всяка дивизия ще има полуфинални мачове при разменено домакинство и финал. Победителите ще се класират за Евро 2020.

Първото издание на Nations League ще се проведе през септември, октомври и ноември 2018 година. Точните дати на срещите ще бъдат обявени веднага след жребия.

ГЛЕДАЙТЕ ЖРЕБИЯ ТУК!

Източник: sportal.bg