Днес от 11.30 часа в Центъра за книга на Нов

...
Днес от 11.30 часа в Центъра за книга на Нов
Коментари Харесай

Представяне на книгата Човекът, който спря Хитлер: Историята на Димитър Пешев, спасил евреите на една нация“

Днес от 11.30 часа в Центъра за книга на Нов български университет ще бъде показана книгата „ Човекът, който спря Хитлер: Историята на Димитър Пешев, избавил евреите на една нация “. Специално за представянето у нас дойде и създателят на тази книга Габреле Нисим.

Веднага след представянето, в 12:00 часа, в двора на Нов български университет ще бъде засадено дърво в памет на Димитър Пешев, като част от Гората на праведниците.

Габриеле Нисим (роден през 1950 година в Милано) е публицист, журналист и историк. През 1982 година основава списанието " Осмият ден ", занимаващо се с тематиката за несъгласието и опозицията против комунистическите режими в страните от Източна Европа. За италианския ефирен " Канал 5 " и за " Италианска Швейцария " прави многочислени документални излъчвания за незаконната съпротива, за проблемите на посткомунизма и за ситуацията на евреите в страните от Източна Европа.

„ Човекът, който спря Хитлер “ показва трагичната и неполучила самопризнание история на един воин от нашия век - индивидът, който провокира Хитлер да избави 48 000 български евреи, преследван от комунистите, съден и упрекнат в антисемитизъм и пропуснат от всички – Димитър Пешев. През март 1943 година, информиран от няколко свои другари за идното депортиране на 48 000 български евреи, Пешев принуждава цар Борис III и държавното управление да издадат заповед влаковете, които би трябвало да отпътуват за Аушвиц, да бъдат спрени на гарите. Така той се оказва единствената значима персона от съюзническа на Германия страна, нарушила съучастническото безмълвие, в което се реализира " Окончателното решение ". Пешев повежда решителна борба против нацистите и побеждава. Българските евреи са избавени.

„ През 1998 година, когато имаше пленарна сесия, на която показах моята книга, след това – необичайно, за Пешев спря да се приказва. Според мен имаше политически претекстове за това, тъй като имаше хора, които желаеха да покажат, че огромният избавител на българските евреи е бил цар Борис III. Имаше и други, които желаеха да потвърдят, че огромните спасители на евреите са комунистите. В този смисъл Пешев пречеше и на едните и на другите.  След като книгата излезе, тя сякаш беше сложена под цензура и остана в складовете на Народното събрание и не беше публикувана. Затова благодаря на Нов български университети се надявам тази книга да разпали нов исторически спор “.

Още можете да чуете от изявлението на Ирина Недева с Габреле Нисим.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР