Днес официално стартира специализираното зърнено пристанище в село Айдемир, Силистренско,

...
Днес официално стартира специализираното зърнено пристанище в село Айдемир, Силистренско,
Коментари Харесай

Американска компания с мащабна инвестиция в силистренско

Днес публично започва профилираното зърнено пристанище в село Айдемир, Силистренско, заяви шефът му Петър Савов. Модерното оборудване е издигнато с вложения на американската компания Archer Daniels Midland (ADM), чиято централа се намира в Чикаго.

Първата копка за градежа му бе направена преди 3 години, а планът бе сертифициран от Българската организация за вложения. Тогавашният министър на стопанската система Драгомир Стойнев връчи на вложителя " Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс ", дъщерно дружествона ADM, документ за инвестиция клас " А " на публична гала в постройката на министерството в столицата. Сертификатът бе за план, който е втори за създаване на пристанище и първи за речно оборудване, което ще бъде най-голямото по денонощен потенциал за зърнени товари на българския бряг на Дунав.

Проектът е на стойност 10.6 млн. лева и предвиждаше построяването на 2корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с потенциал за предпазване на 34 000 тона зърно. Към момента пристанището обслужва едно корабно място, а силозите могат да съхраняват 20 000 тона зърно, посочи Петър Савов и добави, че построяването продължава. Предимството на силистренското пристанище е, че може да товари корабите при ниски равнища на реката, когато е и всеобщата търговия със зърнени артикули.

Проектът предвиждаше и създаване на външен път, който свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа. Безусловно, стартът на оборудването ще подтиква икономическото развиване на общината и Североизточния район. Портът ще увеличи износа на зърно от България, а строителството му основава спомагателна претовареност в района, който е с равнище на безработица над междинното за страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР