Днес не можем да си представим историята на музиката без

...
Днес не можем да си представим историята на музиката без
Коментари Харесай

Солисти от Южна Корея с главни роли в Турандот“ на Пламен Карталов

Днес не можем да си представим историята на музиката без „ Турандот “ от Джакомо Пучини и без най-известната песен, Nessun Dorma. „ Турандот “ е една от най-внушителните опери, поставяни в миналото и ослепителен образец за растящия интерес на публиката към нея.

Действието се развива в Китай, където всички претенденти за ръката на красивата, само че безсърдечна принцеса Турандот би трябвало да се оправят с три гатанки, а неуспехът да ги решат ще докара до тяхната гибел. Принц Калаф приема и печели предизвикването, само че Турандот му отхвърля. Тогава, на собствен ред, той задава на принцесата неосъществим въпрос с съдбовни последствия.



В ролята на Турандот взе участие гостуващото южнокорейсопрано Лила Лий. Тя учи в Консерваторията в Милано и Новара, в оперната школа на Академията „ Артуро Тосканини “ в Парма и в Академията „ Орацио Веки “ в Модена при Райна Кабаиванска. Печели доста интернационалните певчески състезания като Първа премия и Награда на публиката на състезанието „ Г. Мартинели-А.Пертиле “, Втора премия на състезанието „ Спирос Аргирис “ в Сарцана и Първа премия на състезанието „ Ирис Адами Корадети “ в театъра на Падуа.

През 2008 година дебютира в ролята на Турандот за Аслико Опера Ломбардия и пее основни функции в огромни оперни театри като: „ Ла Фениче “ във Венеция, „ Филармонико “ във Верона, „ Гранде “ в Бреша, „ Фраскини “ в Павия, „ Социале “ в Комо, „ Социале “ в Ровиго, „ Абадо “ във Ферара, Варшавската опера „ Виелки “, Букурещката национална опера, Античния спектакъл в Пловдив, „ Цанкарев дом “ в Любляна (продукция на Словенския народен спектакъл в Марибор), Център за изкуства в Сеул, Дубайската опера, Анкарската национална опера, Център за спектакли „ Зорлу “ в Истанбул, Операта в Таегу.



В ролята на Калаф публиката ще се срещне с тенора Бюнг Кил Юн, който гостува за първи път на сцената на Софийската опера.

Той е роден в Сеул, Южна Корея и след в началото образование отпътува за Рим през 2002 година, с цел да специализира оперно пеене. Завършва консерваторията в Италия, където учи при известни величия, в това число Ренато Бурусон и Джани Раймонди. През осемте си години в Италия той извършва водещи тенорови функции в опери, в това число в „ Травиата “, „ Аида “ и „ Мадам Бътерфлай “, както и да взе участие в доста майсторски класове и интернационалните състезания, където печели редица награди.

След завръщането си в Корея през 2010 година, той поема ролята на основен тенор в Корейската национална опера, където от този момент извършва съвсем всички огромни тенорови функции както на Верди, по този начин и на Пучини с огромно самопризнание. Бюнг-Кил също разделя времето си сред  участие в опери и образование на младото потомство корейски артисти като професор по глас в Сеул.



Гръцкият музикален критик Тасос Саригианидис написа след представлението на „ Турандот “ в Солун през 1997 година: „ Тази копродукция на Националната опера през 1997 в Солун -„ Културна столица на Европа “, Солун 1997 и Македонското артистично общество „ Техни “, Солун раждат едно събитие с извънредно значение.

Щастливците, които имаха опцията да видят спектакъла, препълниха залата. Те имаха щастието да изживеят най-хубавото оперно зрелище, поставяно в Солун. Спектакълът показа една импозантна Турандот, Гена Димитрова, която се завръща на сцената на Софийската опера след многогодишно неявяване. Отчуждаващата грубост, свирепост на Принцесата бе изразена с невероятна техника и подстрекателство.

Постановката на Пламен Карталов, бе вдъхновяваща. Успешно бе пресъздадена цялостната атмосфера на творбата, условията на режисьора от артистите дадоха вълнуващи резултати.

С „ Турандот “ Софийската опера отбелязва първото значимо културно съдействие на Балканите. Значимостта на това огромно събитие от толкоз витално значимо значение доближава кулминационна точка във великолепието на представлението. Всички бяха съгласни, че тази българо-гръцка Турандот е началото на едно съдействие на няколко равнища. Това значи, че посредством изкуството представяме един контакт сред двете страни, който е по-ефективен от всевъзможни дипломатически задачи. “

Също по този начин значимото от историята на „ Турандот “ е да се означи, че тъкмо тази режисура, основана през 1995 година, и към този момент показана с огромен триумф през 2000 г в Япония, (първото посещение на Софийската опера в Страната на изгряващото слънце), се възвърне от Пламен Карталов по искане на Японската импресарска организация, която показва Софийската опера в Япония за шести път през есента на 2015 година

„ Турандот “ на режисьора Пламен Карталов се завръща на сцената на Софийска опера на 10 февруари, петък.

В основните функции са:

Турандот – Лила Лий

Калаф – Бюнг Кил Юн

Участват още: Светозар Рангелов, Силвия Тенева, Атанас Младенов,Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров

Диригент е Франческо Роза, диригент на хора Виолета Димитрова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР