Днес назначих за директор на Агенция Митници“ Георги Димов, който

...
Днес назначих за директор на Агенция Митници“ Георги Димов, който
Коментари Харесай

Кой е новият директор на Агенция „Митници“?

„ Днес назначих за шеф на Агенция „ Митници “ Георги Димов, който беше доскорошен заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. Основната задача на новия шеф на Агенция „ Митници “ е с потвърдените си експертни и управителни качества да придвижи положителния опит и практики от Национална агенция за приходите в митници, за повишение събираемостта на приходите, както и да се обезпечи плавният преход по вливането на двете приходни организации в Единна организация за приходите, и не на последно място да се внесе успокоение в системата. “

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова на конференция в Министерството на финансите, на която показа управлението на двете приходни администрации, както Искра.бг към този момент писа. 

Румен Спецов резервира поста си на изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите , както и останалите членове на управлението на приходната организация. Тъй като събираемостта на приходите и осъществяването на бюджета са приоритет за министър Петкова, тя акцентира, че Национална агенция за приходите и Автомагистрала, както и бюджетните дирекции, остават на директно нейно послушание.

Петкова подчертава върху това, че събираемостта на бюджетните доходи е от основно значение за положителното ръководство на страната и за отбрана на нейните фискални ползи и по тази причина е значимо всички дължими мита, налози и осигурителни вноски да постъпват навреме в бюджета.

Людмила Петкова направи конкретизиране за положението на финансите на страната, като осведоми, че по данни на Българската национална банка равнището на фискалния запас по сметки в Българска народна банка и банки към 8 април е в размер на 6,7 милиарда лв. . От тази сума 4 милиарда лева са средствата на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, така наречен „ Сребърен фонд “, и в действителност разполагаемите парични средства са 2,7 милиарда лв. .

Вицепремиерът Петкова разяснява, че днешните данни, показани от някогашния министър на финансите Асен Василев за фискален запас от 9,9 милиарда лева, са данни към 29 март . Тя напомни, че в интервала от 29 март до 8 април са осъществени заплащания в размер на 1,6 милиарда лева по Постановление на Министерския съвет № 63/ 27.03.2024 година за придобиване от страната посредством министъра на енергетиката на вземания на „ Българския енергиен холдинг “ ЕАД и „ Булгаргаз “ ЕАД от „ Топлофикация София “ ЕАД. Към сумите 6,7 милиарда лева и 9,9 милиарда лева не са включени вземания в размер на към 2,0 милиарда лева, представляващи предстоящи бъдещи приходи от Втория транш по Плана за възобновяване и резистентност. Сумата действително ще постъпят в бюджета след осъществяване на всички стадии и цели, които се изискват.
На този декор Людмила Петкова анонсира, че идната седмица ще показа по-подробен разбор.

Новият шеф на Агенция „ Митници “ Георги Димов има висше обучение по специалността „ Икономика и ръководство на търговията “ , добита в Университета за национално и международно стопанство. В интервала от 1998 година до началото на 2012 година е бил чиновник в системата на приходната администрация, заемайки разнообразни експертни и управителни позиции, главно в структури с контролни функционалности.

След това работи в частни компании във финансовия бранш . Основните задължения и отговорности на Димов са били свързани с разбор на данъчни неналичия от Данък добавена стойност, следствие на проведени измами, оценяване на риска в търговски браншове, реализиране на прелиминарен, настоящ и следващ надзор. В интервала 14.05.2021 година – 12.12.2022 година и от 08.06.2023 година до сегашния миг е бил заместител изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

Първа промяна: Агенция „ Митници “ има нов шеф

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР