Днес на Запад, а дори и на много места у

...
Днес на Запад, а дори и на много места у
Коментари Харесай

Автомобилите на социализма: Свобода на четири колела

Днес на Запад, а даже и на доста места у нас, е всекидневно да се подиграват на колите от някогашния социалистическия блок, само че за притежателите им те постоянно са дребни късчета независимост. Точно по този начин са разказани в публикация на немското издание Der Spiegel, която прави критика на един нов документален филм. Основното внимание се обръща на забравените или малко познати коли на Запад.

Любопитно е, че някогашният президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън, който по това време назовава Съветския съюз " империя на злото ", се появява в документалния филм на Arte „ Автомобилите на социализма: Свобода на четири колела “ като самобитен познавач на особеностите при закупуването на коли от източния блок. В един от епизодите на кино лентата Рейгън споделя виц, публикуван в Съюз на съветските социалистически републики.

Разказва историята на мъж, решил да купи автомобил. Той идва в съответната институция, внася пари и му се споделя, че след 10 години може да пристигна за колата си. „ Преди обяд или по-късно? “ - пита купувачът. Авторите на кино лентата Георги Богданов и Борис Мисирков преглеждат ролята на автомобила в източния блок. Лентата не е доста информативна, само че е направена с огромна обич към соц. колите.

Обръща се особено внимание освен на вездесъщата Лада, която, несъмнено, има съществена разпарям във кино лентата, а на такива модели като Вартбург и Москвич, както и на Запорожец ЗАЗ-965, който мощно припомня на Фиат 600. Всичко това трансформира лентата във трогателен филм за коли, макар че - най-малко от техническа позиция - споделя малко за самите коли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР