Днес на Никулден, а и не само, е хубаво докато

...
Днес на Никулден, а и не само, е хубаво докато
Коментари Харесай

Рибена кост в гърлото - не се паникьосвайте, ето как можете да си помогнете

Днес на Никулден, а и освен, е хубаво до момента в който хапвате риба да внимавате за костите

Попадането на рибена кост в гърлото във всички случаи несъмнено е извънредно дискомфортно положение, а от време на време, с изключение на много неприятно, е и напряко мъчително. В обособени случаи е допустимо да се появят признаци от рода на кръв в слюнката, затруднено дишане и/или преглъщане.

Ето какво ни поучава доктор Мануел Рейш, предават.

В множеството случаи, щом костта е съумяла да влезе в гърлото ви, значи е дребна по размери - по тази причина организмът самичък ще я изтласка от тъканите, без да предизвиква щета на здравето. Обаче в случай че е по-голяма, налице е прочут риск от пострадване на гърлото и даже от възпаление – тогава се предлага да отидете в болница, с цел да бъде отстранена вярно. Ето и няколко съвета по какъв начин да премахнете от гърлото си рибена кост!

Но не забравяйте – тези препоръки се отнасят за дребна кост. За по-голяма: бързайте при доктор!

1. Яжте банан!

Лесен метод да избутате от гърлото дребна рибена кост е да ядете банан – тъй като текстурата му е мека и евентуално не ще нарани хранопровода, когато мине през него. Парчетата банан ще облепят костта и ще я избутат надолу към стомаха, където най-после ще бъде разтворена от стомашната киселина.

2. Кашляйте!

Именно кашлицата съставлява първият предпазен механизъм на организма срещу произшествия в гърлото, тъй като изтласква въздуха с задоволително натиск, с цел да отмести непознато тяло - да вземем за пример, рибена кост.

3. Яжте самун или варен ориз!

Този прийом работи по сходен метод на техниката с банана. За задачата вземете парче самун и го потопете в мляко. Когато се накисне щедро, го изцеждате и вършиме на топче, което да се глътне цяло. Погълнатият самун облепва костта и оказва помощ да се избута в стомаха. Други храни, които облепват рибената кост, са добре сварен ориз, също и картофи.

4. Пийнете малко зехтин!

Зехтинът се усвоява постепенно в съпоставяне, да вземем за пример, с водата – а това може да накара естествените придвижвания на хранопровода да избутат костта на открито. Затова е по-добре да пийнете немного зехтин, в сравнение с вода, тъй като е по-обмазващ. Ако не можете да консумирате чистия зехтин, прибавете му малко вода.

5. Пийте нещо кисело!

Пиенето на кисела напитка, да вземем за пример вода с оцет, може да помогне за омекване на тънките рибени кости. Така те се преглъщат по-лесно или даже се разтварят.

6. Гаргара със солена топла вода

Този способ е подобаващ основно в случаите, когато костта се намира в горния сектор на гърлото. Гаргарата спомага за свиването и отпущането на мускулите в хранопровода - по този начин костта може да се отдели сама. Солта успокоява всяко раздразнение или инфектиране. Смесвате 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода и бъркате, до момента в който солта се разтвори. Правите гаргара за към 30 секунди, изплювате водата и повтаряте, до момента в който почувствате облекчение.

Какво да не вършим?

Важно е да избягвате да употребявате каквито и да е принадлежности, също пръстите си, с цел да отстраните кост, която не се вижда - тъй като може да нараните стената на хранопровода. Така в последна сметка ще аргументите повече дискомфорт и ще увеличите заплахата от зараза.

Кога да отидем на доктор?

Не отлагайте визитата в незабавното поделение, в случай че не можете да отстраните рибената кост с някоя от посочените методики, само че също и в случай че се появи доста мощна болежка, щедро кървене и/или мъчно дишане. Лекарят ще в профил костта със специфична пинсета. Разбира се, в по-сложни случаи може да потрябва лека интервенция за премахването ѝ. Обикновено няма потребност да оставате в болничното заведение, тъй като това е доста елементарна операция, която от време на време дори не изисква разсичане на кожата.

Внимание! Статията е единствено за информация. Винаги търсете персоналния си доктор или медик-специалист!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР