Днес международен екип от спасители започнаха успешното изваждане на повърхността

...
Днес международен екип от спасители започнаха успешното изваждане на повърхността
Коментари Харесай

Изваждат американския пещерняк, пострадал на дълбочина 1040 метра в Турция

Днес интернационален екип от спасители започнаха сполучливото изваждане на повърхността на американски пещерняк, попаднал в капан на повече от 1000 метра подземен в Южна Турция, като го реалокираха на половината път до повърхността.

40-годишният Марк Дики е бил на интернационална изследователска експедиция в пещерата Морка в планината Таурус в провинция Мерсин, когато получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра.

Повече от 150 спасители от Турция и други страни работят от дни, с цел да го спасят от третата по дълбочина пещера в страната.

" Медицинският ни екип работи в действителност интензивно, с цел да се опита да поддържа положението на Марк допустимо най-стабилно. От през вчерашния ден започнахме да подвигаме носилката и да го транспортираме през пещерата ", съобщи пред кореспонденти Джузепе Конти, ръководител на техническата комисия на Европейската асоциация за пещерно избавяне.

" Трябва да го вършим доста деликатно, тъй като не можем да рискуваме утежняване на изискванията (за) Марк. Затова би трябвало да внимаваме метър след метър. В момента носилката е на към... 500 метра от повърхността. "

Годеницата на Дики, Джесика Ван Орд, която е била с него по време на експедицията, е останала на мястото на лагера и работи със избавителните екипи.

" Медицински доктор ще го съпровожда през целия път. В момента по маршрута го съпровождат италиански лекари. Медицинското положение на Марк сега е доста положително ", сподели Тулга Сенер, медицински координатор на комисията за избавяне на пещери.

Дженк Йълдъз, началник на турския орган за битка с бедствията AFAD в провинция Мерсин, съобщи, че Дики ще бъде изведен след два-три дни, " в случай че не срещнат никакви проблеми ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР