Днес Мая Манолова беше в Стара Загора на тематична приемна

...
Днес Мая Манолова беше в Стара Загора на тематична приемна
Коментари Харесай

Мая Манолова иска от депутатите адекватни промени срещу обезкостяването на гражданите

Днес Мая Манолова беше в Стара Загора на тематична приемна с жители, потърпевши от банки, частни правосъдни реализатори, колекторски и компании за бързи заеми. Пред публицисти тя заяви, че е извънредно време със законодателни промени да се постави завършек на финансовото иго на хората от банки и други финансови институции . Основният проблем са неравноправни клаузи, които оскъпяват неведнъж сумите по контракти с такива институции.
В началото на март в Народното събрание е показан законопроект, създаден от екипа на омбудсмана, който да отбрани жителите против тези свръхпривилегии на колекторски компании и банки. Документът е импортиран от членове на правната комисия, които политически са друго оцветени. С него се дават гаранции, че съдът служебно ще следи за неравноправни клаузи и, в случай че има такива, ще се афишират за оскъдни и сумите няма да бъдат събирани. За банките се дава опция да се стопира насилственото събиране. В момента по облекчена процедура банките се доставят със заповед за неотложно осъществяване и стартират да разпродава имуществото на длъжника. В законопроекта се дава опция жителите да могат да стопират насилственото осъществяване и да изиска съдът да направи инспекция за съществуването на неравноправни клаузи, както и дали дългът е изчислен вярно, както и правилно ли са пресметнати вноските, лихвите и спомагателните разходи.
“За страдание и това е моето голямо терзание, депутати с изключение на законопроекта, който им представихме, са внесли и различен вид, който още веднъж ще остави ножа и хляба у банките и който няма да реши казуса на жителите против свръхправомощията на банките”, съобщи още Мая Манолова.
Тя заяви, че от края на януари България е в напреднала фаза на наказателна процедура от страна на Европейската комисия (ЕК) която публично е предизвестила, че законодателството ни нарушава европейското за връзките на жителите с финансовите институции. Нарушенията са най-много за липса на съответна отбрана против неравноправни клаузи и опциите длъжникът да спре насилственото изземване на негови движимости. Националният омбудсман подозира, че вместо да се съобразят с рекомендациите на Европейска комисия, депутатите ще имитират смяна.
“Този път имитацията няма да мине. Европейска комисия следи и, в случай че България не направи съответни промени в законодателството, ще има и имуществени санкции”, безапелационна е Манолова. За страдание, глобите няма да се платят от Народното събрание или от държавното управление, а от българските данъкоплатци. Следващата седмица съгласно нея ще бъде крайният период, в който депутатите да се заемат с направените от нея оферти. Омбудсманът ще бъде в Народното събрание и ще упорства да се одобряват “адекватни промени, които да защитят жителите против безобразията на компании за бързи заеми, против безобразията на банки, на разнообразни монополисти - мобилни оператори, ВиК-та, топлофикации, които имат облекчени правосъдни процедури, вследствие на което обезкостяват гражданите”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР