Днес Левски и Арда ще спуснат завесата на сезон 2022/23. Мачът

...
Днес Левски и Арда ще спуснат завесата на сезон 2022/23.
Мачът
Коментари Харесай

Левски и Арда мечтаят за Европа

Днес Левски и Арда ще спуснат завесата на сезон 2022/23.

Мачът ще стартира в 19:00 часа на „ Георги Аспарухов “ и ще приключи с излъчването на последния роден участник в Лигата на конференциите.

Със сигурност сините – и тези от столицата, и от Кърджали, са се надявали на напълно различен край предвид на поръчките, направени тъкмо преди година.
В оня интервал изглеждаше по този начин, че всичко в Левски е цветя и рози. А настроенията на почитателите след извоюваната купа бяха за купа, макар че треньорът Станимир Стоилов не обещаваше надграждане. Еуфорията витаеше на „ Герена “, само че от този момент изтече доста вода и обстановката е радикално изменена. Мъри го няма, а сглобяваният от него тим ще излезе на мускули да избави част от достойнството си, изгубена в последните два мача от акцията против Лудогорец (2:3) в Разград и във безконечното дерби с ЦСКА (0:2). Сините взеха присъединяване в подреждането на пасианса в шампионата, само че единствено толкоз. Останаха прекомерно надалеч от същинските борби за който и да е трофей. И се докараха до там, че гемиите им да са напълно потънали и да се радват на непознато злощастие.

В Кърджали видяха, че нещата през есенния полусезон не се развиха добре, и развързаха кесията. Стигна се даже до там, че си разрешиха привличането на юношата на Левски Станислав Иванов, до момента в който от „ Герена “ нямаха средства, с цел да му извадят сходна заплата на тази, която нападателят взима на „ Арена Арда “. Наред с това плащаха и трансферна сума за плеймейкъра Тунгара, който бе и водещ изпълнител на Берое. На този декор седмото място, което бе взето с кански страдания в конкуренцията на Славия, е малко ниско.

Домакините имат зад себе си историята. До момента са били на три евробаража, като непроменяемо са ги печелили. Освен това, откогато има сходен плейоф за лъчение на последния ни евроучастник, в никакъв случай тимът, финиширал по-ниско в класирането, не е побеждавал. От друга страна обаче, Левски е заплашен да не излезе за повторно на континенталната сцена, откогато на 2 юни 2020 година мажоритарният пакет акции мина в ръцете на Наско Сираков. В акция, белязана от пандемия от ковид, тогава той разгласи, че с показваната игра Левски не е за евротурнирите. Така и се случи, че отборът не се класира за тях. През предишния сезон бе взета виза през извоюваната купа, а през тази следва да забележим.

Арда към този момент един път се добра до континенталната сцена, освен това през заключителен плейоф. Сега ще опита да го направи отново, само че по сложния метод. През 2021 година кърджалийци удариха с 2:1 вкъщи Черно море. Този път те ще са в ролята на новобранец. Тимът на Александър Тунчев е окуражен да се потвърди и драска с нокти за Лигата на конференциите. Това е и повода шефовете на няколко пъти да се озъбят на БФС. Така, както го направиха и през вчерашния ден.

Левски в последно време изпуска парата. Не бе безапелационен и в последния си дуел на „ Герена “, с който в действителност си подсигурява баража – 2:1 над Черно море. След това загуби два пъти. Арда поради присъединяване си във Втора група на Първа лига понабра самочувствие. Не познава усета на провалянето в 10 следващи дуела – 6 победи и 4 равенства. А серия от 4 поредни го праща в неделя на „ Георги Аспарухов “. Там следва конфликт, в който сметките към този момент не важат. Цяла акция такива бяха правени от всички тимове. И на доста малко излязоха. На Левски и Арда им следва да смъкват картите. И който има по-силен коз, той ще е в Лигата на конференциите.

БАРАЖИТЕ ЗА ЕВРОКВОТА*:

Сезон         Мач  Резултат

2016/17     ЛЕВСКИ* – ВЕРЕЯ  10:9 след дузпи, 1:1 в ред. вр. и прод.
2017/18     ЛЕВСКИ* – ЧЕРНО МОРЕ       4:1
2018/19     ЛЕВСКИ* – ЕТЪР    1:0
2019/20     СЛАВИЯ* – БОТЕВ ПД    2:1
2020/21     АРДА – ЧЕРНО МОРЕ      1:0
2021/22     БОТЕВ ПД – БЕРОЕ 2:1
2022/23     ЛЕВСКИ – АРДА     ?:?

*Домакин е тимът от първата шестица на шампионата.

Баланс: 6 баража, 6 пъти за евротурнирите се класира отборът от първата шестица на шампионата.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР