Днес Кристо постави своя скулптура в лондонския Хайд парк. “Мастаба

...
Днес Кристо постави своя скулптура в лондонския Хайд парк. “Мастаба
Коментари Харесай

Христо Явашев-Кристо-Творец без граници

Днес Кристо сложи своя статуя в лондонския Хайд парк. “Мастаба ” е първата огромна творба навън във Англия на световноизвестния художник от български генезис. Мастабата е построена от 7506 шарени варела, конфигурирани на платформа от пластмасови кубове.

Христо Явашев е на 21, когато взема решение, че в никакъв случай повече няма да се върне в България. Фактът, че даже след демократичните промени той не стъпва на родна земя постоянно е одобряван като родоотстъпничество. От тогава той е зад граница, а наподобява и за изкуството му няма граници.

“Живеейки на Запад, бях изложен на това голямо културно богатство…беше немислимо, необикновено, бидейки от това далечно място, България. И по тази причина не съм се прибирал от 1956 година Толкова доста обичам нещата, които върша, че не желая да прекарам и една минута в нещо, което не е обвързвано с тази ми пристрастеност, а и съм в положително здраве, с цел да го направя ”, обясни самият той преди дни. Въпреки това Кристо остава най-известният създател от български генезис по света и продължава да е неуморен на 83 година

България е някъде там, в спомените му до далечната 1956 година, когато минава Желязната завеса, като подкупва железничар в товарния трен от Чехия към Австрия.

Кристо споделя, че е живял в доста страни по света като цели 16 години е бил без поданство. “През всичките тези години бях безотечественик. Но не поданството – идентичността прави индивида. А моята еднаквост е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме ”.

Днес международно прочут, тогава Кристо работи по автомивки и като мияч на чинии, с цел да се устоя, рисува и портрети. През 1958 година пътят го води във Франция.

“Наех апартамент в Париж от коафьора на Бриджит Бардо. Той ми уреждаше да върша портрети на богати французойки. Веднъж ми се обади и сподели: “За Коледа желая да нарисуваш Бардо ”, споделя Кристо.

Оказва се, че точно в Париж го чака най-съдбовната среща в живота му. Поканен е да прави портрет и на майката на бъдещата си брачна половинка Жан-Клод, която се оказва неговата сродна душа. Тя е родена на същата дата, в същата година и до края на живота си остава неговата друга половина.

Кристо дебело акцентира, че цялото му творчество е в тандем в Жан-Клод. Дори и бъдещите планове ще бъдат подписани от двамата, въпреки тя да си отива през 2009 година Защото двамата са замисляли всичко дружно, постоянно десетилетия наред какъвто е казусът с огромния план “Мастаба ”, който по проект ще бъде построен в пустинята в Абу Даби. Той би трябвало да бъде най-голямата статуя от варели в света и единствената перманентна работа на актьора.

“Аз върша това, тъй като обичам Кристо. Ако той беше ортодонт, щях да се занимавам със зъболекарство ”, споделя Жан-Клод преди години.

Двамата употребяват като живописен прийом пакетирането на предмети – от пишеща машина и телефон до мостове и цели здания. С все по-мащабни произведения, и освен опаковки, изкуството им се категоризира като environmental art, изкуство на средата. За всеки собствен план Кристо и Жан-Клод се борят настойчиво, от време на време в продължение на години и десетилетия, като коментират плановете си на общинари, политици и еколози. В свое изявление Кристо се самоопределя като съдбоносен човек, който преследва задачите си до дъно – без никакви взаимни отстъпки и отстъпки. “Не обичам половинчатите неща. Такъв бях като млад, подобен си и останах ”, споделя той, а делата му потвърждават, че това надалеч не са единствено думи.

През годините скрива под полипропилен немския Райхстаг и парижкия Пон Ньоф. Отваря оранжеви “врати ” в нюйоркския Сентръл парк. Разпъва 3100 чадъра в Калифорния и Япония.

Кристо продължава да твори и след гибелта на Жан-Клод, като последната му апаратура “Плаващите кейове ” притегли над 1,5 милиона гости и се трансформира в най-посещаваното културно събитие в Италия за 2016 година Но други негови планове като да вземем за пример “Над реката ” в американския щат Колорадо, по този начин и не бяха осъществени.

“Работих 20 години над този план, вложих 15 млн. $ персонални средства – и все пак взех решение да се откажа. Просто в един миг изгубих интерес. Ето това аз назовавам независимост – да вземеш несъмнено решение, без да си задължен да се оправдаваш или да даваш пояснения ”, споделя Кристо. И гледа напред към идващия огромен план.

Потомък на изтъкнат разградски жанр


Роден на 13 юни 1935 година в Габрово, Христо Явашев произлиза от изтъкнат разградски жанр. Дядо му е учен Анани Явашев, разкрил руините на античния римски град Абритос. Братята му са известният артист Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. От 1953 година учи в Художествената академия. През 1957 емигрира и е лишен от българско поданство.

За него


Изключително забавен модернист


За нас Кристо е извънредно забавен като интелектуалец, който твори за неприсвояването на изкуството. Той осъществя произведения за милиони, които всички могат да преглеждат на публични места, а по-късно ги демонтира. Кристо е модернист в областта на отвореното за всички изкуство и в превъзмогването на понятието за благосъстоятелност на творбата.

Джанмария Аяни, ректор на университета в Торино


Проектите му носят чувство за великолепие


Той си завоюва огромна популярност в Съединени американски щати поради мащаба на неговите планове, които минаха от предмета към архитектурата, а по-късно към самата природа. Той съумя да възвиси посредством плановете си чувството за великолепие на американските пространства, като Сентръл Парк. Това неповторимо предизвикателство завладя Америка.

Френският галерист Жан-Габриел Митеран


Преминава дълго и забавно развиване


Кристо е минал през доста разнообразни стадии в изкуството си. Някои причисляват опаковките към ленд арт и други течения, аз мисля, че той е неповторим като актьор, тъй като е минал доста дълго и забавно развиване, тръгвайки от Виена, през Париж, Ню Йорк. Един международен създател, който е неповторим. Не можем да останем безучастни към неговото изкуство.

Аделина Филева, шеф на Софийска градска художествена изложба
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР