Днес Кралят на ужасите навършва 73 години! Писателят е роден

...
Днес Кралят на ужасите навършва 73 години! Писателят е роден
Коментари Харесай

Стивън Кинг: Никой не е по-сляп от онзи, който не желае да вижда

Днес Кралят на ужасите навършва 73 години! Писателят е роден в Портланд, Мейн, на 21 септември през 1947 година, а татко му напуща фамилията, когато е на 2. Пише първите си истории, когато е на 7, и ги продава на съучениците си, само че когато от учебното заведение схващат за " търговията ", го принуждават да върне парите. На 13 години намира кашон със остарели хорър книги, забравени от татко му, и стартира да образува усета си за фантастичните сюжети.

Докато е в университета, списва колонка в учебното списание, наречена „ Боклукчийската кола на Кинг “, а по-късно написа и разкази за мъжки списания. Първият му огромен триумф идва през 1974 година с   " Кери " – история за момиче със свръхестествени сили. Първоначално той изхвърля ръкописа, само че брачната половинка му го избавя и го предизвиква да довърши историята. След това излизат романите " Мизъри ", " То ", " Сияние ", " Сейлъмс Лот ", " Гробище за домашни любимци ", " Доктор Сън ", поредицата " Тъмната кула " и други. Ето 10 емблематични цитата от тях:

***

" Всички мъже и дами се стремят към едни и същи неща. Не тези, за които написа в историята и учебниците по гражданска просвета. Говоря ти за базата. Покрив над главата. Три топли хранения дневно и легло. Приличен полов живот. Добро храносмилане. Но най-основното от всички, приятелю, е това, което на теб ти липсва. Защото какво може да се съпостави с положителния сън? "

***

" Адът не е нищо спрямо яростта на излъгана жена. "

***

" Никой не е по-сляп от оня, който не желае да вижда. "

***

" Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, с цел да го правиш. "

***

" Истинската обич, като всеки различен мощен и омайващ опиат, е досадна — един път разкажеш ли за основаването и откритието й, целувките бързо омръзват и милувките са изтощителни… несъмнено, за всички като се изключи тези, които си ги разменят, които дават и взимат милувките, до момента в който всеки тон и цвят на света като че ли се сгъстява и става по-ярък към тях. Както и с другите мощни дроги, същинската първа обич е в действителност само забавна за тези, които са й пленници.И както всеки различен мощен и омайващ опиат, първата обич е рискова. "

***

" Няма такова нещо като благополучен край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с " Имало едно време ". Всеки край е нечовечен. Всеки край е просто различен метод да кажеш " довиждане ". 

***

" Да убиваш в името на мира, е все едно да се чукаш в името на въздържанието! "

***

" Може би въобще не съществуват положителни и неприятни другари. Може би просто има другари, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти оказват помощ да не си толкоз уединен. Може би поради тях си коства да се бориш, да се надяваш, да живееш. И даже да умреш, в случай че би трябвало. Няма положителни другари. Няма неприятни другари. Има единствено хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които построяват дома си в сърцето ти. "

***

" Когато ухапеш ръката, която те храни, напълно разумно е протегнатата длан да се свие в пестник. "

***

" Най-важните неща се изричат постоянно най-трудно. Това са нещата, от които се срамуваш, тъй като думите ги смаляват... те свиват нещата, изглеждали безгранични, до момента в който са били в главата ти, до напълно тривиални размери, когато се изрекат. Но не е единствено това, нали? Най-важните неща се намират напълно покрай същинската ти същина, която не обичаш да показваш на другите – като богатство, което враговете ти с наслада биха ограбили. И може да се случи по този начин, че да разкриеш душата си, което напълно не е елементарно, единствено с цел да те изгледат изключително, без въобще да схванат какво си споделил или за какво си помислил казаното за по този начин значимо, че едвам не си се разплакал, до момента в който си споделял своята загадка. Струва ми се, че това е най-лошото – когато тайната остава заключена в теб не заради липса на повествовател, а заради липса на слушател, който да те разбере. "
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР