Днес комисарят по правата на човека на Съвета на Европа

...
Днес комисарят по правата на човека на Съвета на Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа критикува България за права на човека, медийна свобода и Истанбулската конвенция

Днес комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятoвич разгласява отчет за визитата в България , което тя извърши през ноември 2019 година Докладът се концентрира върху расизма, нетолерантността и дискриминирането, принуждение против дами и домашно принуждение, и медийна независимост .

Членът на Комисията смята, че има потребност от политическа и културна смяна в метода, по който малцинствените групи се третират и изобразяват в България , където речта на омразата, дискриминирането и враждебността по отношение на ромите, ЛГБТИ и лицата, принадлежащи към други малцинствени групи , остават изострен въпрос безпокойствие.

Тя приканва управляващите да реагират пламенно при произшествия с речта на ненавист, в това число от политици на високо ниво , да засилят правната отбрана против дискриминирането и закононарушенията от ненавист и дейно да проверяват и преследват сходни закононарушения.

Членът на Европейската комисия показва страдание за враждебния климат против роми , по-специално против тези, които би трябвало да изоставен домовете си след манифестации, ориентирани към техните общности в няколко обитаеми места .

Тя приканва управляващите незабавно да се оправят със обстановката на засегнатите лица и да подхващат бързи дейности за усилване на правните гаранции, съпътстващи изселването. Трябва също да се вземат решителни ограничения за възстановяване на общото жилищно състояние на ромите, в това число достъпа им до обществени жилища .

Членът на Комисията Миятович е обезпокоена, че дебатите към Истанбулската спогодба са прераснали в тревожни трендове, които съставляват съществени закани за човешките права на дамите, децата и ЛГБТИ . " Продължаващите офанзиви против Неправителствени организации, отдръпването от държавното управление на Стратегията за протекция на детето и отлагането на влизането в действие на новия Закон за обществените услуги са измежду най-лошите образци за това развиване ", споделя тя.

" Властите би трябвало да трансформират курса . Те би трябвало да се изправят против нездравословното говорене, да подобрят законодателството и да покачат публичната информираност за нуждата от усилване на отбраната на жертвите на принуждение над дами и домашно принуждение. Особено внимание би трябвало да се обърне на насърчаването на равенството сред дамите и мъжете ", споделя комисарят.

Друг проблем е, че услугите, налични за жертвите на домашно принуждение, са незадоволителни и не покриват съответно всички райони на България . Ето за какво членът на Комисията приканва управляващите да усилят броя на приютите и другите обществени услуги, нужни на жертвите на домашно принуждение. Тя също по този начин предлага набор от ограничения за възстановяване на напъните на управляващите за битка с насилието над дами и домашното принуждение.

" Необходима е по-голяма поддръжка за работата на неправителствените организации и бранителите на правата на индивида , които работят в тази област и систематично събиране на данни за всички форми на принуждение , учредено на пол, по отношение на дамите. Властите би трябвало да постановат възпиращи наказания на причинителите , да подсигуряват достъпа на жертвите до безвъзмездна правна помощ и елементарно налични защитни ограничения и да обезпечат на жертвите ефикасни средства за отбрана ".

Докладът на члена на Комисията също акцентира непрекъснатото утежняване на свободата на медиите в резултат на редица съвкупни фактори , в това число непрозрачна благосъстоятелност и финансиране на медиите, тормоз над публицисти , потребление на клюки и политическо въздействие .

Подчертавайки смисъла на свободната и плуралистична медия за вярното действие на демокрацията , членът на Комисията Миятович приканва управляващите да основават удобна среда за независимост на изложение , по-специално посредством попречване на несъразмерната централизация на медийна благосъстоятелност , анулация на наказателни разпореждания против закононарушения за клюка и други и да санкционира всички причинители на закани и набези против публицисти .

И най-после, тя приканва управляващите да подобрят професионалната отбрана и изискванията на труд на публицистите и да създадат състава и мандата на Съвета за електронни медии по-независим и ефикасен .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР