Днес Групата на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, направи

...
Днес Групата на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, направи
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия няма да са насочени към селскостопанската продукция

Днес Групата на седемте най-развити стопански системи, известни като Г-7, направи изказване в края на 48-ата си среща на върха, в което се споделя, че последните ѝ наказания против Русия няма да са ориентирани към вноса на съветски храни и на други селскостопански артикули, съобщи Ройтерс.

Световните водачи също по този начин приканиха всички западни сътрудници да заобикалят " неоправдани рестриктивни търговски ограничения, които биха могли да изложат на риск световната продоволствена сигурност " и потвърдиха уговорката си да поддържат отворени пазарите на храни и на селскостопанските артикули, съобщи БНР.

В официалното съобщение, контрактувано в края на тридневната среща на върха в Баварските Алпи, те приканиха всички страни и частния бранш, които имат обилни хранителни ресурси, да ги дават на останалия свят, без това да изкривява пазара на храни.

Те приканиха " всички страни да заобикалят несъразмерното струпване на хранителни ресурси, което може да докара до по-нататъшно нарастване на цените ".

Лидерите на Г-7 дадоха обещание 4,5 милиарда $ за битка с световния апетит, с което общата сума, отпусната тази година, доближи повече от 14 милиарда $, като в същото време се съгласиха да усилят напъните си, с цел да оказват помощ на украинските фермери да продължат да работят и да се оправят с дефицита на торове.

Руската война в Украйна увеличи цените на храните и докара до техен дефицит, защото съветската обсада на черноморските пристанища не разрешава да бъдат изпратени милиони тонове украинско зърно зад граница. Кризата породи опасения от апетит в уязвимите страни, мощно подвластни от украинския експорт, изключително в Африка.

След края на тридневната среща водачите на Г-7 още веднъж приканиха Русия да " приключи блокадата на украинските черноморски пристанища, унищожаването на основна пристанищна и транспортна инфраструктура, силози и терминали за зърно, както и противозаконното заграбване от Русия на селскостопански артикули и съоръжение в Украйна ".

Тези дейности " могат да бъдат оценени единствено като геополитически стимулирана офанзива против световната продоволствена сигурност ", се показва в официалното съобщение на Г-7 след срещата.

Русия отхвърля да носи отговорност за продоволствената рецесия и упреква западните наказания за спирането на доставките на селскостопанска продукция.

Лидерите на Г-7 още веднъж осъдиха съветската инвазия в Украйна като " противозаконна и неоправдана ".

" Ние, водачите на Групата на седемте се причислиха към водачите на Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка, както и Украйна ", се споделя в официалното съобщение след тридневната среща.

" Ние още веднъж подчертаваме нашето наказание на противозаконната и неоправдана нападателна война на Русия против Украйна ", акцентират водачите на Г-7.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР