Днес гръцките пожарникари се борят на три фронта на остров

...
Днес гръцките пожарникари се борят на три фронта на остров
Коментари Харесай

В Гърция става напечено - пожарникари се борят на три фронта с нестихващи пожари в Родос

Днес гръцките пожарникари се борят на три фронта на остров Родос, а министър-председателят Кириакос Мицотакис непрекъснато получава информация за развиването на обстановката.

В Киотари и на югозапад до Генади, на югоизточния бряг на Родос, пожарникарите работят на терен, до момента в който се построяват насипи от земни маси, с цел да се предотврати прекосяването на пожара през залива. Въздушните подкрепления включват един хеликоптер Ми-8, два Chinooks и BK-117 за съгласуваност. Освен това в Лаерма има хеликоптер S-64, който оказва помощ. Срещу пожара от Аполонас до Профитис Илиас има повторни разпалвания на пожари и напъните са ориентирани към попречване на разпространяването на пожара още по на север и в гъстата гора. На фронта източно от изкуственото езеро Гадура напъните са ориентирани към попречване на разпространяването на пожара към Калатос.

Приюти, връзки, пътувания.

Вчера шестима души с проблеми с дишането бяха трансферирани от незабавна помощ (EKAV) в лечебни заведения. В хотели, конферентни центрове, спортни уреди, учебни заведения и публични здания са основани безвредни места за краткотрайно настаняване на евакуираните. Освен това хората, които са се подслонили в тези обекти, са снабдени с храна, вода, климатици, и непрекъснато здравно наблюдаване.

Според информацията чиновниците на хотелите, отговарящи за връзките с гостите, ще посещават тези обекти - без значение дали в хотелите или на други места - и ще работят като свързващи лица, с цел да оказват помощ на евакуираните да влязат в контакт с туроператорите и да получат по-добра визия за това къде се намира всяко едно лице. В учебните заведения шефовете ще работят като лица за връзка.

В същото време в съдействие с гръцкото Министерство на външните работи и посолствата в Гърция ще бъде обезпечена гореща точка на интернационалното летище Родос, тъй че туристите, които са изгубили или не са взели пътните си документи преди евакуацията, да могат да се върнат без проблеми в съответните си страни.

Освен това туроператорите са наредили чартърните полети да кацат на Родос без пасажери, с цел да вземат пътуващите, които желаят да изоставен острова.

Що се отнася до пожара в Лаерма, управляващите отхвърлиха, че регионът е " изцяло погубен от огъня ", защото пожарната работа удостовери след инспекция, че главната част на селото е непокътната, а единствените изгорели уреди са един или два изоставени склада отвън селото.

При пожара в Родос има 16 екипа за работа в тежък терен, 266 пожарникари и 49 водоноски, а скоро идват още 10 пожарни коли с 60 пожарникари, които ще бъдат увеличени с още 5 коли в следобедните часове. От въздуха работят 5 хеликоптера за разпространяване на вода и 10 самолета (последните включват 7 гръцки, 1 хърватски и 2 турски самолета).

Премиерът Кириакос Мицотакис през днешния ден бе в Националния координационен център за ръководство на интервенциите и рецесиите в региона на гражданската отбрана в Атина, където непрестанно получава настояща информация за пожара на Родос и за напъните за настаняване на евакуираните гости на острова.

Най-голямата евакуация до момента

Евакуацията на острова стартира в събота вечерта в границите на най-мащабната сходна избавителна интервенция, която Гърция в миналото е виждала. По първични данни на полицията превантивно са евакуирани близо 19 000 души, от които 16 000 са превозени по суша, а 3 000 - по море.

При мощен вятър и пламъци, достигащи тук-там до 5 метра, полицейската дирекция на Додеканезките острови заяви, че следните села и градове са били евакуирани по превантивни аргументи: Киотари, Генади, Пилонас, Лаерма, Лардос, Линдос, Калатос Малона, Асклипио, Певкос, Масаир, Хараки, както и посетителите на хотелите в тези региони.

Лицата със специфични потребности бяха евакуирани с полицейски микробуси, само че множеството от тях бяха превозени с туристически рейсове, плавателни съдове на пристанищната администрация и частни лодки, декларирани от пристанищната администрация.

Само двама души са били арестувани в лечебните заведения след приемането им - един със счупена кост по време на евакуация в хотел, и 31-годишна бременна жена, която е добре, само че е под наблюдаване.

Министърът на външните работи Джордж Герапетритис организира среща в министерството, на която бяха прегледани интернационалните аспекти на разразилия се пожар в Родос. Министърът посети Отдела за ръководство на рецесии, който бе задействан в събота, с цел да улесни евакуацията на непознати жители от застрашените региони. Съобщава се, че министърът е предал указания на аташетата на службите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР